Как да комбинираме храните по празниците, за да избегнем проблемите?

Как да комбинираме храните по празниците, за да избегнем проблемите?

В дните след Великденските пости не трябва да се нахвърляме много лакомо към всички любими за нас животински продукти, които не сме консумирали 40 и повече дни, защото рискът да придобием някакъв здравен проблем е много голям. Това каза в интервю за агенция „Фокус” проф. д-р Донка Байкова, диетолог, ръководител на Катедра „Превантивна медицина” във Факултет по обществено здраве в Медицински университет – София.

„Трябва да подходим с повече разум и с повече информираност. Всичко е въпрос на количество, на комбинация на храни. Ние експертите казваме, че във всеки хранителен прием по време на Великите Великденски празници трябва да консумираме особено в началото по един представител от всички празнични ястия, които дълъг период не сме използвали като вид животински продукт”, посочи проф. д-р Байкова. На днешния ден диетологът препоръча на закуска да консумираме козунак с чай, с кафе с мляко, капучино, какао с мляко или фреш.

„В 10:00 часа можем да изядем едно яйце с ябълка например, да се чукнем, за да излъчим отново едно яйце борец. На обяд да хапнем любимото ни месо – агнешко или пилешко, българската свинска пържола или европейския телешки стек, винаги гарнирани с зеленчуци и плодове. В 16:00 часа да можем да си позволим отново парче козунак или друга великденска сладка. Вечерята да приключим с малко по-леки зеленчукови разнообразни ястия, салати, леки шедьоври от зеленчуци и плодове с добавка на любимите ни кисело-млечни или сиренови продукти. Ето така бихме си спестили появата на болки в стомаха, някакъв възпалителен процес, хипертоничен проблем”, обясни проф. д-р Байкова.

Тя прикани да бъдем внимателни в свръхколичеството и свръхкомбинацията и в режима си на приемане на любимите ястия и напитки, които традиционно присъстват на трапезата на всеки българин на Гергьовден.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ