Няма желаещи да правят мляко и сирене по БДС

Няма желаещи да правят мляко и сирене по БДС

Няма желаещи да правят мляко и сирене по БДС

На пазара все още няма кисело мляко и млечни продукти, произведени по БДС, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров,

Според него причината е в липсата на интерес от страна на клиентите, които продължавали да търсят стоките с растителни мазнини, защото са по-евтини.

Освен това има недостиг на българско мляко първа категория, отговарящо на европейските изисквания, допълни Зоров. Затова през последната една година дефицитът се покривал от Унгария.

 Българският държавен стандарт за киселото мляко влезе в действие от 15 юли т.г. Той предвижда традиционният български продукт да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено. Закваските трябва да са от щамове лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Стандартът за сиренето бе публикуван в средата на август. В него е описано подробно какво трябва да съдържа то и как да бъде произведено като например млякото трябва да е сурово, да не е престояло повече от един ден и сиренето да е узрявало поне 45 дни.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ