Ядем най-много хляб в цяла Европа

Ядем най-много хляб в цяла Европа

Ядем най-много хляб в цяла Европа

България е най-големият потребител на хляб в ЕС с 95 килограма годишно на човек и е на първо място по пазарен дял на промишлените пекарни (87 на сто). Това показва проучване на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство (АIBI) за 2013 година, актуализирано през януари 2015 година по повод Международното изложение на хлебни и сладкарски изделия и свързаните с тях производства, което ще се състои от 13 до 16 април в Мадрид.

Най-малко хляб се яде във Великобритания - 32 килограма на човек на година.

Проучването включва 12 страни от ЕС плюс Турция, Русия и Украйна. Според данните средното потребление на хляб от европейците е 59 килограма на човек годишно. Единствено турците ядат повече хляб от българите - средно 104 килограма на човек за една година. Турция е и най-големият производител на хляб според това проучване 8,3 милиона тона през 2013 година. За сравнение, България тогава е произвела 689 000 тона.

България е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни (87 процента), следвана от Холандия (85 на сто) и Великобритания (80 на сто). В същото време заплащането на заетите в сектора у нас за нас е едно от най-ниските със средно 2,55 евро надница за час. По-ниска е цената на труда в този бранш само  само в Русия - 2 евро и в Украйна - 1,5 евро. Най-добре платени са датските хлебари (35 евро на час).

Хлебопекарите у нас са под натиска на търговските вериги в резултат на умножаващия се брой хипермаркети, които предлагат замразени хлебни продукти или полуфабрикати на много ниски цени, посочват авторите на проучването.
 

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ