4500 мигранти спасени край бреговете на Италия за един ден

4500 мигранти спасени край бреговете на Италия за един ден

4500 мигранти спасени край бреговете на Италия за един ден

Италианската брегова охрана е извадила вчера 4500 мигранти, които са се опитали да стигнат с паянтови лодки до Сицилия, възползвайки се от спокойното Средиземно море след бурите през уикенда, съобщава Франс прес.

Нелегалните мигранти са били спасени при 30 операции на бреговата охрана и кораби на Европейската агенция за управление на външните граници Frontex.

Повече от 67 000 мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината по данни на Международната организация по миграция, публикувани преди вчерашните спасителни операции.

Броят на пристигащите е намалял в сравнение със същия период на миналата година, но е нараснал броят на загиналите и изчезналите в морето – те са 2920. Миналия четвъртък 10 жени се удавиха, след като лодка със 117 души на борда потъна.

Според организацията по миграция от началото на годината до 3 юли в Европа по море нелегално са влезли 227 316 души - 158 398 от тях през Гърция.

Директорът на Фронтекс Фабрис Леджери предупреди преди няколко дни, че това лято Европа ще се изправи пред нова мигрантска вълна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ