4700 имигранти са спасени за два дни в Средиземно море

4700 имигранти са спасени за два дни в Средиземно море

4700 имигранти са спасени за два дни в Средиземно море

Италианската брегова охрана съобщи, че е получила за един ден – в събота, сигнал за бедствие от 18 плавателни съда с нелегални имигранти, 14 от които са били гумени лодки. Около 4400 имигранти са бедствали край бреговете на Либия. Още 300 са спасените в неделя. В операцията са участвали най малко 7 кораба, съобщи Франс прес.

Според показанията на някои от 432-мата спасени от един  кораб, те са платили по 2000 евро на контрабандистите за пътуването от Египет до Италия. Този кораб е бил претоварен 10 пъти повече, отколкото е  можел да поеме. Част от пътниците са били наблъскани в трюма и трябвало да плащат допълнително, ако искат да излязат на въздух.

Спасителната операция отприщи остри критики в Италия срещу премиера Матео Ренци. Сенаторът Маурицио Гаспари от партията Форца Италия на Силвио Берлускони, заяви, че страната върши работата на  трафикантите. Лидерът на Северната лига, противник на имиграцията, призова властите да изпращат нелегалните имигранти на изоставените италиански петролни платформи край бреговете на Либия. „Помагайте им, спасявайте ги, погрижете се за тях, но не ги оставяйте да стигнат до бреговете ни”, е написал Матео Салвини на страницата във Facebook.

Повече от 104 000 мигранти от Африка, Близкия Изток и Южна Азия са стигнали до италианските пристанища на Средиземно море от началото на годината. Близо 135 000 са влезли по вода в Гърция. Над 2300 са загиналите при корабокрушения.

В събота полицията в Палермо съобщи, че е арестувала шестима египтяни, заподозрени, че са контрабандисти на хора. Те са били на борда на претоварен с иигранти кораб.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ