ЕС въвежда нови категории за безалкохолни вина

Три нови класификации, които имат за цел да хармонизират терминологията в държавите-членки и да подкрепят разрастващия се пазар за безалкохолни вина предложи ЕК като част от нов законодателен пакет за виното.
Той се състои от изменения на множество регламенти на ЕС и следва консултация през 2023 г., стартирана след като държавите членки призоваха за спешни действия за съживяване на лозаро-винарския сектор.
Цялостният пакет въвежда целенасочени мерки, които да помогнат на сектора да управлява производствения си потенциал, да се адаптира към променящите се потребителски предпочитания и да използва нови пазарни възможности.
Предложените обозначения предвиждат следните категории:
- „безалкохолни“ - вина с алкохолно съдържание, което не надвишава 0,5 обемни процента;
- 0,0%“ - запазено за вина с алкохолно съдържание, което не надвишава 0,05 обемни процента.
- „Алкохол лайт - за вина с алкохолно съдържание над 0,5%, но поне с 30% по-ниско от минималното съдържание на алкохол преди деалкохолизацията.
Операция „ребрандиране“.
Преди това законодателството на ЕС използваше техническите термини „напълно и частично деалкохолизирани“ вина, които се смятат за по-малко удобни за потребителите.
„Идеята е да ги заменим с имена, които са по-привлекателни и по-познати на потребителите“, обясни служител на Европейската комисия.
Деалкохолизацията - процесът, който премахва алкохола от виното - еволюира значително и сега може да произвежда вина, вариращи от умерени алкохолни нива (10-12% алкохол по обем) до почти никакво алкохолно съдържание.
Трите нови термина, макар и вече широко използвани, в момента се регулират по различен начин в държавите-членки. Новите правила имат за цел да осигурят еднакво етикетиране на виното в целия ЕС.
Пазар за милиарди
Докато биреният сектор успешно въведе безалкохолни продукти, винената индустрия се справя по-лавно с иновациите.
С глобалния пазар на напитки NoLo, достигащ приблизително 13 милиарда щатски долара през 2023 г. – 62% увеличение от 2018 г. – това предложение има за цел да позиционира по-добре лозаро-винарската индустрия в ЕС и да я направи по-конкурентоспособна на пазара за здравословни храни и напитки.
През последните години се наблюдава нарастващо потребителско търсене на различни напитки с намалено съдържание на алкохол и предложението също така проправя пътя за деалкохолизиране на ароматизирани вина, като глювайн или греяно вино, което преди беше забранено.
Тази промяна ще позволи и тези специални продукти да бъдат предлагани на пазара, като се използват същите описателни термини като стандартните гроздови продукти с подобно алкохолно съдържание.
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.