Хърватия очаква рекорден добив на пшеница

Хърватия очаква рекорден добив на пшеница

Жътвата тази година в Хърватия се очаква да донесе рекордно количество пшеница и ечемик, като общата продукция на пшеницата се очаква да превиши един милион тона, съобщава БТА, цитирайки данни на Окръжната търговска камара в Осиек, Източна Хърватия. Не е ясно обаче дали това ще доведе до намаляване на цените на хляба, според браншовите организации.

Тугомир Майдак, държавен секретар в Министерството на земеделието на Хърватия, заяви на пресконференцията в петък, че миналата есен са били засега 146 000 хектара пшеница, което е с 4% процента повече от предишния сезон. В комбинация с благоприятните метеорологични условия това е осигурило добра реколта. 

Той подчерта, че добивът ще бъде рекорден, като данните от някои окръзи сочат по над 9 тона на хектар. По думите му добивите варират между различните окръзи, но са по-стабилни в Източна Хърватия, по-специално в Осиешко-баранския и Вуковарско-сремския окръг. 

Общата продукция на пшеница се очаква да превиши един милион тона, добави Майдак.

Той призова производителите да използват сортове пшеница с по-високо качество, за да осигурят по-добри цени.

Официалният представител отбеляза, че добивите от ечемик са сходни на тези от миналия сезон, а от тазгодишната реколта се очакват рекордни резултати.

От своя страна председателят на Земеделската асоциация към Хърватската икономическа камара Владо Чондич Галиничич каза, че производителите са доволни от реколтата и че с очакван среден добив над седем тона на хектар тазгодишната жътва ще донесе печалба дори при настоящите цени.

Попитан дали една рекордна реколта би означавала по-евтин хляб за потребителите, той отговори, че не е убеден, че цените на хляба ще спаднат и добави, че очаква те да останат същите или да нараснат.

"В Хърватия е обичайно цените на хляба и храните да нарастват през туристическия сезон, но не и да падат през есента. Това се случва през последните пет или шест години. Не мисля, че тазгодишната реколта ще засегне съществено цените на хляба, тъй като пшеницата съставлява само 15 до 20 процента от разходите. Други фактори като енергия, труд и логистика също играят роля", обясни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ