Цените на зеленчуците в България се повишават – най-много поскъпват краставиците и тиквичките

Цените на зеленчуците в България се повишават – най-много поскъпват краставиците и тиквичките

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който измерва движението на цените на хранителните стоки на едро в България, се повишава с 1,19% тази седмица, достигайки 2,299 пункта. За сравнение, миналата седмица индексът беше 2,272 пункта.

Базовото равнище на ИТЦ (1,000 пункта) е въведено през 2005 г.

Повишение при повечето зеленчуци

Според данни на ДКСБТ, цените на зеленчуците в България продължават да растат. Най-значително е поскъпването на:

  • Краставици – +26,53% до 2,90 лв./кг

  • Тиквички – +21,77% до 1,60 лв./кг

  • Картофи – +10,06% до 1,05 лв./кг

  • Червени чушки – +8,08% до 2,30 лв./кг

  • Зелени чушки – +4,70% до 1,96 лв./кг

  • Домати – +4,48% до 2,80 лв./кг

Без промяна остава цената на зелето – 1,04 лв./кг, докато морковите и зрелият лук поевтиняват леко:

  • Моркови – -2,62% до 1,19 лв./кг

  • Лук кромид – -2,31% до 1,10 лв./кг

Плодовете с по-малки ценови промени

При плодовете по-високи цени се отчитат при дините и гроздето:

  • Дини – +10,32% до 0,62 лв./кг

  • Грозде – +1,49% до 3,13 лв./кг

Намаление има при:

  • Ябълки – -7,51% до 2,34 лв./кг

  • Лимони – -2,58% до 3,77 лв./кг

  • Банани – -0,71% до 2,79 лв./кг

Млечни продукти и яйца: смесени тенденции

Цените на млечните продукти се движат разнопосочно:

  • Краве сирене – -0,49% до 12,12 лв./кг

  • Кашкавал „Витоша“ – -1,53% до 17,90 лв./кг

  • Кисело мляко (400 г, 3% масленост) – +2,62% до 1,41 лв.

  • Прясно мляко – +1,75% до 2,33 лв./л

  • Краве масло (125 г) – лек спад от 0,32% до 3,17 лв.

При месото и яйцата:

  • Замразено пилешко месо – -0,32% до 6,95 лв./кг

  • Яйца (размер М) – без промяна, 0,38 лв./бр.

Основни хранителни стоки: олиото поскъпва, брашното поевтинява

Сред основните хранителни стоки се наблюдава следната динамика:

  • Ориз – +2,13% до 3,35 лв./кг

  • Олио – +5,15% до 3,35 лв./л

  • Брашно тип 500 – -4,23% до 1,45 лв./кг

  • Захар – -1,77% до 1,78 лв./кг

  • Зрял фасул – -2,76% до 4,16 лв./кг

  • Леща – -3,25% до 3,99 лв./кг

Заключение: устойчиво поскъпване на зеленчуците в края на октомври

Данните на ДКСБТ за последната седмица на октомври показват, че цените на зеленчуците в България продължават да се покачват, докато при плодовете и основните хранителни продукти тенденцията е по-умерена.
Индексът на тържищните цени бележи стабилен растеж, което може да се отрази и на цените в търговската мрежа през ноември.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ