Неизвестно за известните: На мадам Грегоар ѝ омръзна да стърже загорели тигани. И се появи Tefal

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Името на прочутата френска марка Тefal се появява в резултат на комбинация от първите три букви на думата teflon и първите две на думата alumimium. А тази история започва преди 68 години, когато изобретателят Марк Грегоар решава да облекчи домашната работа на любимата си жена Колет Грегоар, след като научил за тефлона и неговите „плъзгащи“ характеристики. Между другото, именно заради тези характеристики, материалът е включен в Книгата на рекордите на Гинес.

ВЪЛШЕБНАТА СПЛАВ, Д-Р ПЛАНКЕТ и ПЪРВИ СТЪПКИ

Преди да разкажем историята на Tefal, нужно е да обясним малко за тефлона, благодарение на който съдовете на тази марка станаха популярни по целия свят. Това изобретение е едно от най-великите и както нерядко става, то е открито случайно. През април 1938 г. д-р. Рой Планкет, като учен в известната компания DuPont, провежда експерименти в лаборатория, за да създаде най-добрият хладилен газ. Той оставил резултата на един от своите експерименти в специален запечатан контейнер. Но когато се върнал на следващата сурин газ нямало. Вместо това контейнерът бил пълен с твърдо восъкообразно вещество, което се оказало много хлъзгаво и устойчиво при подлагане на агресивни химикали, които са склонни да разяждат вещите. Д-р Планкет първо го нарекъл политетрафлуоретилен (PTFE), но след това осъзнал, че това е твърдо сложно наименование и предпочел съкратеното име "тефлон". Пълномащабното търговското производство на тефлон започва 10 години по-късно, през 1948 г. и тогава се използва само в промишлеността.

Но как тази вълшебна смес стига до дъната и стените на теджери и тигани ? Ето тук в играта влиза мадам Грегоар. В главата ѝ се ражда блестяща идея – помолила съпруга си да нанесе тефлон на един от нейните тигани за пържене. Междувременно Марк Грегоар се е сдобил с парче тефлон, за да го използва при непрекъснато блокиращата система за плъзгане на спининговата му въдица. Тая идея му се въртяла в главата от извест време, тъй като бил запален рибар и по-късно той реализира и нея. Така през 1954 г. се появява първият в света тиган с незалепващо покритие.

Обаче от момента на изобретяването, до пускането на уникалните съдове изминават две години. Толкова време е необходимо на Марк Грегоар да получи патент за своето изобретение и да реши организационните въпроси, свързани с работата на бъдещото му предприятие. Компания Tefal се появява през 1956 г. Марк напуска работата си в атомната електроцентрала и се посвещава изцяло на семейния бизнес.

Това довежда до истински бум - домакините и готвачите с радост посрещат съдовете, в които нищо не загаря. През следващите две години Tefal продава повече от милион тигани, а година по-късно - около 3 млн. Офисът и заводът на компанията се намират в Сарсел, разположен близо до Ил дьо Франс. Слоганът на компанията гласи „Tefal – тигани, по които наистина нищо не залепва!“

В продължение на 5 години компанията непрекъснато разширява присъствието си на френския и европейските пазари, а още през 1961 г. достига до САЩ. В универсалния магазин Macy's  в Ню Йорк се провежда голяма разпродажба на тигани Tefal, внесени от Франция, по $6,94 за бройка. А след като са тествани от един от редакторите на популярна готварска книга, тиганите буквално изчезват от рафтовете на магазините.

В резултат на това до средата на 1961 г. само на един американски пазар се продава един милион изделия на месец. Tefal  обяснява популярността на съдовете за готвене не само с очевидното им удобство и практичност, а също така и с пълната им безопасност за здравето на хората. Политетрафлуоретиленът поради своята инертност не влиза в химична реакция с други съединения дори при висока температура на нагряване. Черешката на тортата е, че Tefal по това време е единственият производител на тигани с незалепващо покритие. Липсата на конкуренти просто обрича изделията на компанията на голямо търсене и продажби. На свой ред ръководството на компанията не се задоволява от постигнатото и непрекъснато разширява обхвата си.

ВЪЗХОД И НОВИ УРЕДИ

През 1968 г. Tefal става най-големият производител на съдове и прибори във Франция. През същата година френската Groupe SEB купува компанията и бранда от Грегоар. В рамките на корпорацията марката се развива много динамично. До 70-те години Tefal произвежда само съдове, а през 1974 г. компанията представя своите първи кухненски технически уреди - машини за сандвичи и за гофрети, които са също със незалепващо покритие. Първата в света ютия с електронен термостат, Tefal представя на клиентите през 1981 г., 6 години по-късно - първият фритюрник с термоизолирани пластмасови стени, а през 1990 г. първите ютии с патентована защита срещу котлен камък Aquagliss. 1995 г. е белязана от появата на тенджерата под налягане Clipso. При нея удобството се състои в това, че се отваря и затваря с помощта само на една ръчка. През 1999 Tefal представя първият в света кухненски робот - модел Rondo 2500 с уникални купи, които могат да се слагат във фурна и микровълнова печка, а също и да се използват за съхранение на преработени продукти.

През 2002 г. са пуснати в продажба везни Bodymaster, които се отличаваха с възможността си за измерване разпределението на теглото между мускулната маса и телесните мазнини. И 2007 г. е белязана от пускането на фритюрник, който прави възможно готвенето на килограм картофи с една супена лъжица мзнина. Важен фактор са редовните ярки и запомнящи се рекламни кампании, които се превръщат в ключ къмуспеха на марката. Легендарен става лозунгът „Tefal винаги мисли за нас!“ или „Без идеи Тефал не може да се справи!” Във Великобритания изразите "Tefal man" или "Tefal head" са се превърнали в жаргон и обозначава бързи, интелигентни хора.

Като свой основен ориетир в бизнеса Groupe SEB определя постоянното търсене на иновативни решения за опростяване и подобряване на процесите на приготвянеа храната и извършване на домакинската работа. През цялата си история марката Tefal непрекъснато разширява продуктовата си гама чрез нови технологии и домакински уреди.

СВЕТОВНО ПРИЗВАНИЕ

Всички маркови съдове с незалепващо  покритие подлежат на задължителна сертификация, както и проверка, че използваните материали са безопасни за човешкото здраве. Продуктите на Tefal отговарят на всички изисквания и стандарти, предписани от закона и се тества редовно от независими лаборатории и сертифициращи държавни институции. Tefal гарантира, че всички негови продукти не съдържат PFOA, олово и кадмий.

Именно политетрафлуоретилен /PFTE/ придава на съдовете за готвене незалепващи свойства. Здравните власти в Европа и Съединените щати потвърдиха, че PTFE е инертно вещество, което не влиза в химически реакции с никакви хранителни продукти, вода или домакински перилни препарати. Веднъж попаднал в тялото, PTFE не представлява никакъв опасност. Освен това веществото често използва се в медицината като покритие за сърдечни стимулатори, протези и също и по време на някои хирургични операции.

През 2010 г. Tefal печели първо място в състезанието на Европейската асоциация за рециклиране на пластмаса за своя комплект Enjoy Kitchen Tools, изработен от 95% рециклирана пластмаса. В края на 2020 г. Tefal получъва 1-во място в надпреварата за най-добри марки в категорията „Най-добра марка, ориентирана към клиента“. Best Brands е единствената независима международна маркетингова награда без жури, базирана на представително проучване на отношението на потребителите. Groupe SEB публикува предварителни данни за 2021 г. Продажбите на компанията достигнаха рекорд и възлизат на 8 милиарда евро, с 16,1% повече спрямо предходната година. Groupe SEB постигна рекорд за 2021 г. с приходи от над 8 милиарда евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ