Учени: „Месо“ от лабораторно отгледана гъба може да се превърне в по-евтина алтернатива на пилешкото
Китайски учени са модифицирали генетично гъба, за да създадат богато на протеини „месо“, което според тях може да бъде нискобюджетна и екологично устойчива алтернатива на пилешкото месо, съобщава Independent.
Изследвания показват, че животновъдството е отговорно за около 14% от глобалните емисии на парникови газове, а също така и изисква огромни площи земя и големи количества прясна вода.
Докато протеините, отглеждани в лаборатория от дрожди и гъби, се разглеждат като потенциални заместители на месото, превръщането им в продукти, подходящи за потребителите, е предизвикателство. Сред настоящите варианти протеинът от гъбата Fusarium venenatum се откроява със своята естествена текстура и вкус, които силно наподобяват тези на птиче месо.
Въпреки че това „гъбено месо“ е одобрено за хранителна употреба в няколко държави като САЩ, Великобритания и Китай, учените казват, че производството дори на малки количества изисква огромни ресурси. Чрез редактиране на генома на Fusarium venenatum, без въвеждане на чужда ДНК, китайските учени са подобрили ефективността на производството на протеин и неговата усвояемост от човешкия организъм.
Те описват своите открития в ново изследване, публикувано в списание "Trends in Biotechnology". „Съществува голямо търсене на по-добри и по-устойчиви протеини за храна“, казва Сяо Лиу, автор на изследването от Университета Jiangnan. „Успяхме да направим гъбата не само по-хранителна, но и по-екологична, като променихме нейните гени.“ Учените просто са премахнали гени, свързани с два ензима в ДНК на гъбата.
Едната от направените промени е направила клетъчната стена на гъбата по-тънка и е позволила повече протеин да се натрупва в клетката. Другата е помогнала да се оптимизира метаболизмът на гъбата, така че да се нуждае от по-малко хранителни вещества за производството на протеин.
„Храни, преминали генна модификация като тази, могат да задоволят нарастващите нужди от храна, елиминирайки екологичните разходи на традиционното земеделие“, казва д-р Лиу. Модифицираният щам на гъбата, наречен FCPD, се нуждае от 44% по-малко захар, за да произведе същото количество протеин като оригиналния щам, и го прави 88% по-бързо, отбелязва новото изследване.
След това учените симулирали производството на FCPD в шест държави с различни енергийни структури и установили, че в сравнение с производството на пилешко месо в Китай, миопротеинът от FCPD се нуждае от 70% по-малко земя и намалява риска от замърсяване на прясна вода с 78%.
„Може да се заключи, че ефективният синтез на миопротеин предлага екологични предимства пред животинския протеин и култивираното месо“, казват изследователите. Модификацията на гъбата включва използването на CRISPR – биотехнологичен инструмент за селективна промяна на ДНК на живи организми.
„Като се вземат предвид подходящи политически фактори за насърчаване на развитието на технологията CRISPR в клетъчното земеделие и индустрията за алтернативни протеини, заедно с по-задълбочена проверка на безопасността, нашата стратегия има потенциал да бъде допълнително разширена към други модели за производство на алтернативни протеини“, казват учените.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.