И отново: Търси се най-добрият млад готвач на света

И отново: Търси се най-добрият млад готвач на света

S.Pellegrino, посланик на италианския вкус и изтънчената храна по света, обяви началото на второто поред издание на глобалната си инициатива за подкрепа на млади таланти - S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г. - световен проект, чиято амбиция е да открие най-добрия млад готвач в света.

Уникалната инициатива разделя света на 20 региона с участието на близо 100 топ готвачи в ролята на жури в различни страни, 20 млади готвачи финалисти, 20 ментори и звездно жури на финала, отразява ангажимента на S.Pellegrino за подкрепа на млади таланти. Кандидатстването започна на 1 януари 2016 г. на www.finediniglovers.com . В първото издание на конкурса през 2015 г. участваха над 3000 души, а победител стана ирландецът Марк Мориатри.

Тази година надпреварата ще има ново жури, т. нар. Седемте мъдреци, които ще са отговорни за избора на най-талантливия млад готвач в света. В състава му ще бъдат някои от най-известните кулинарни майстори: Дейвид Хигс, Карло Крако, Гаган Аранд, Елена Арзак, Мауро Колагреко, Уили Дуфрезне и Роберта Судбрак.

Световното кулинарно  състезание се провежда на няколко етапа. Първият от тях е  онлайн кандидатстване, при което от 1 януари до 31 март 2016 г. всички млади готвачи по света ще имат възможност да се включат, представяйки авторско ястие на английски на www.finedininglovers.com, онлайн списанието за кулинарни ентусиасти, което S.Pellegrino и Acqua Panna подкрепят. Кандидатстващите млади готвачи трябва да бъдат под 30-годишна възраст и да имат поне една година професионален опит в ресторант като главен готвач (chef), заместник главен готвач (sous chef) или отговорник за определена секция в кухнята (chef de partie).

Етап две е подбор на регионални финалисти и регионален победител. В него всички кандидати ще бъдат разделени на 20 региона* според географския си произход и кандидатурите им ще бъдат оценявани от ALMA - водещият център за обучение и образование в областта на италианската кухня (www.alma.scuolacucina.it). През април ALMA ще избере първите десет финалиста за всеки регион, следвайки пет Златни правила: съставки, умения, креативност, красота, послание.

Избраните десет финалиста от 20-те географски района след това ще преминат към местен финал, на който ще се проведе състезание на живо във всеки регион между 1 май и 15 август. По време на тези събития финалистите за регионите ще трябва да приготвят авторските си ястия за специално регионално жури, състоящо се от независими топ готвачи, които ще дегустират ястията и ще изберат победител, следвайки петте Златни правила.

В Източна Европа регионалното жури включва забележителни имена, сред които Адриан Хадеан от Румъния, Томаш Кавчич от Словения и Модест Амаро от Полша, а финалът ще се проведе през юли в Букурещ.

До края на август 2016 г. ще бъдат обявени 20-те най-добри млади готвачи от всеки регион, които ще са официалните финалисти. Всеки финалист получава по един Ментор готвач, член от регионалното жури, който ще дава на младия си колега предложения за подобрения в авторското му ястие и ще му помага в подготовката за световния финал. За Източна Европа ментор ще бъде Адриан Хадеан от Румъния.

Етап три  е Големият финал, който ще стартира на 13 октомври 2016 г. Тогава всички финалисти ще се съберат в Милано за  двудневно интензивно кулинарно състезание пред международно жури от съдии, Седемте мъдреци, които ще определят S.Pellegrino Млад готвач за 2016 г.

Пълният регламент на състезанието и формулярът за кандидатстване ще бъдат налични на www.finedininglovers.com

* 20-те РЕГИОНА

Италия

Франция

Германия - Австрия

Швейцария

Испания - Португалия

Великобритания - Ирландия

Русия/ Балтийски страни/ бивши съветски републики

Скандинавия (Норвегия/Швеция/Финландия/Дания)

Източна Европа

Белгия, Холандия, Люксембург

Средиземноморски страни

САЩ

Канада

Африка – Близък Изток

Латинска Америка – Карибски регион

Тихоокеански регион (Австралия/ Нова Зеландия/ Тихоокеански острови)

Китай

Япония

Североизточна и централна Азия

Югоизточна Азия

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ