Изследователи доказаха, че моркови и портокали предпазват от сърдечносъдови проблеми и рак

Изследователи доказаха, че моркови и портокали предпазват от сърдечносъдови проблеми и рак

Всекидневната консумация на портокали и моркови намалява драстично опасността от развитието на сърдечносъдови заболявания и рак. Това показват две различни проучвания, проведени от френски и американски изследователи и цитирани от „Дейли експрес”.

Проучване, направено от френски изследователи, показва, че две чаши портокалов сок на закуска са достатъчни за значителното понижаване на високо кръвно налягане, което е основен фактор за сърдечносъдовите проблеми.

При задълбочено изследване на хранителните навици в САЩ, провеждано 26 години и публикувано в Архива по вътрешна медицина, е направено откритие – диета, богата на моркови, сладки картофи и тикви може да намали риска от хронични сърдечни заболявания и рак с 39%.

Учените установили, че колкото по-високи са нивата на алфа-каротин в кръвта, толкова по-добре е защитено нашето тяло.

Алфа-каротинът се открива най-вече в оранжевите тъмнозелените зеленчуци (броколи и спанак например).

Учените вярват, че алфа-каротинът, макар химически да е близък до бета-каротина, който вече е добре известен със здравословното си влияние върху организма, е по-ефективен в спирането на развитието на раковите клетки в мозъка, черния дроб и кожата и намалява риска от сърдечни заболявания.

Узследователите съветват да увеличим в дневното си меню изброените по-горе плодове и зеленчуци, за да избегнем в бъдеще консумацията на множество лекарства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ