Учени: Мит е, че биохраните са по-здравословни

Учени: Мит е, че биохраните са по-здравословни

Органичната храна не е по-добра за вас, отколкото традиционно отглежданите храни. Тази новина днес обикаля световните медии, като се базира на научно изследване. Въпреки схващането, че органичната храна, отгледана без използването на изкуствени торове, пестициди и други химикали, е по някакъв начин по-чиста, по-питателна и добродетелна, учените казват, че има малко доказателства, че тя е по-здравословна, предава The Telegraph.

Преглед на 237 проучвания на органична храна показва, че тя съдържа с 30% по-малко остатъчни вещества от пестициди от конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци. Проучването не намира и последователни разлики в съдържанието на витамини. Има по-високи нива на фосфор в биологичните храни, но учените казват, че това не е от голямо значение, тъй като малко хора изпитват недостиг на него. Единственият друг важен извод е, че някои изследвания предполагат, че биологичното мляко съдържа високи нива на омега-3 мастна киселина, която се смята, че е важна за развитието на мозъка при кърмачета и за сърдечно-съдовите заболявания.

Д-р Дина Бравата, старши специалист в Центъра за здравна политика в Станфорд, казва, че "Няма голяма разлика между органичните и конвенционални храни, ако сте възрастен и вземате решение, основано единствено върху вашето здраве. Ако погледнем отвъд последиците за здравето, има много други причини да купуваме биологични продукти вместо конвенционални обаче". Според нея те се крият в загрижеността относно въздействието на традиционните земеделски практики върху околната среда и хуманното отношение към животните.

„Потребителите избират органичните храни по най-различни причини, но ние установихме, че към настоящия момент не са налице убедителни разлики между биологичните и конвенционални храни в хранителното съдържание или здравните ползи“, пише в проучването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ