Български учени: Разрешени оцветители и консерванти увреждат ДНК

Български учени: Разрешени оцветители и консерванти увреждат ДНК

Шест разрешени за употреба добавки в храните (познати като „Е-та”) опасно променят ДНК и така създават риск от рак. За да са безопасни, те трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от допустимите норми в момента. Това сочат резултатите от ново изследване, проведено в Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН с ръководител доц. Георги Милошев, представени  подробно в новия брой на Списание 8. Изследването на българските специалисти е продължило близо 3 години. Учените са приложили  усъвършенстван от тях метод за анализ на въздействието върху ДНК на 20 Е-та.

За 6 от тях данните им са категорични – те опасно променят ДНК дори в много по-ниски концентрации от сега разрешените. Това са 3 оцветителя:  Е 132 (който придава виолетов цвят), Е 127 (оцветява в червено) и Е 143 (за зелен цвят); един консервант (Е 250 – натриев нитрит); добавката кафеин (известна и като кофеин – много използвана в енергийните напитки);  добавката четири-амино-антипирин (с приложение във фармацевтичната промишленост).

 „И шестте изследвани Е-та предизвикват увреждане в ДНК при концентрациите, които сега са приети за допустими. За другите 14 изследвани от нас добавки имаме сериозни данни, че причиняват същото”, казва доц. Милошев. Екипът му е установил и и точните начини, по които Е-тата увреждат ДНК – късат нишките на двойната спирала, слепват я така, че да не може да се разплете при репликацията, или я модифицират химически. Оцветителите причиняват най-големи поражения, а отключените болестотворни мутации в генома се предават и на следващите поколения,  излагайки на риск и тяхното здраве.

Учените определени и безвредните дози на изследваните Е-та - според техните резултати, те трябва да са от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените. За едно от веществата безопасната стойност е дори 1000 пъти по-малка от нормативно приетата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ