Какво общо имат петната по бананите и ракът на кожата

Какво общо имат петната по бананите и ракът на кожата

Под агресивното действие на слънчевите лъчи човешката кожа и банановата кора произвеждат еднакъв ензим, чието наличие и разпределяне позволяват да бъде определен стадият на развитие на меланома, съобщи АФП, цитирана от БТА. 

Ензимът се нарича тирозиназа. Той предизвиква тъмните петна по бананите и почерняването при хората. При дисфункция на регулирането му се появява меланом - много тъмно петно.

По тази аналогия химичката Лин Цу-ен от Федералното политехническо училище в Лозана разработи образен метод за измерване на наличието на тирозиназа и разпределението на ензима в кожата. В първия стадий ензимът е в малко количество. Във втория - в голямо количество, но хомогенно, а в третия е разпределен хетерогенно.

Учените, ръководени от Юбер Жиро, са разработили минискенер с осем микроелектрода. Те само докосват кожата, но измерват реактивността на ензима. При ранна диагностика на миелома шансовете за излекуване са много по-добри.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ