Какво се случва, ако влеем мляко в кока-кола (видео)

Най-популярната безалкохолна напитка в света „Кока-Кола” е създадена през 19 век от американеца Джон Пембъртън като лекарство без предписание. Впоследствие тя започва да се предлага за масова консумация. Благодарение на агресивната маркетингова политика на компанията производител, тя става водеща търговска марка в света, която почти всеки на планетата днес може да разпознае. 

Колата има киселинно pH между 2.5 и 4.5. Може би сте чували, че тя отстранява потъмняването върху монети и други метални предмети. Някои автомобилни специалисти дори я използват, за да премахнат смазката от двигатели на коли. Какво обаче се случва, ако я смесим с течност с нормално pH, като прясното мляко например?

Този въпрос задават авторите на сайта за творчество, иновации и любопитни материали в мрежата Just (creative) something. Те представят YouTube видеоклип, събрал популярност в последните месеци, в който отговорът се вижда в ясен за разбиране експеримент.

Накратко, това което се случва, когато двете течности се смесят, е реакция на фосфорната киселина, която се съдържа в газираната напитка, обясняват наблюдателите. Молекулите на киселината се свързват с млякото и гъстотата им става по-голяма. Това ги разделя от останалите. Оставащата течност, съставена от мляко и кола, става по-лека и се качва към повърхността на получената смес. Те остават долу, на дъното.

Ето и видео експеримента, който отразява случващото се.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ