Проф Донка Байкова: Сушените плодове и зеленчуци запазват до 90% от витамините си

Проф Донка Байкова: Сушените плодове и зеленчуци запазват до 90% от витамините си

Проф. Донка Байкова – специалист по хранене и диететика – заяви, че сушените плодове и зеленчуци запазват до 90 процента от витамините си, пише агенция Фокус. Според нея сушенето е един от най-древните методи за консервиране както на зеленчуци и плодове, така и на риба и месо.

„Сушенето може да бъде на пряка и непряка слънчева светлина. То може да бъде и във фурна. Феновете на този метод знаят, че по този начин могат да се консервират голяма група зеленчуци, плодове, да се приготви от плодовете ошав, сушени плодове. От зеленчуците след съответна хидратация те възвръщат своята еластичност, вкусови качества и аромат”, каза проф. Байкова. Тя поясни, че по този начин се консервират множество продукти - гъби, моркови, патладжани, чушки и домати. „Пореден метод за консервиране на зеленчуци е приготовлението на туршии, т.е. използване на процеса на ферментация. При туршиите ферментацията е млечно-кисела. При нея се появява млечна киселина. Солта, високата киселинност и захарта са консервиращи агенти и те винаги се използват съответно на продукта, който подлежи на консервиране”, заяви проф. Байкова. По думите й приготвянето на туршии е също един много добър способ, при който освен, че се запазват голямата част от витамините и минералите, се образува допълнително витамин С. Тя посочи, че по-безопасен начин на консервиране на плодове е приготовлението на конфитюри, сладка и желета. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ