БАБХ откри несъответствия в 13 проби от млечни продукти на пазара, съставени са 6 акта
„Извършваме проверки целогодишно и постоянно. Следим за качеството на всички храни”, заяви пред Нова Телевизия зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова.
По думите и в момента на дневен ред е Никулден и се проверява качеството на рибата. Следват проверки на предлагането на месото и въобще на всички храни.
Тя обясни, че БАБХ извършва и проверките за качеството на произвежданото у нас сирене с оглед на сигнал на Асоциацията „Активни потребители”, че в продукт наскоро е открито близо 90-процентно съдържание на вода.
„Доколкото имаме информация, този продукт е прясно сирене. Това не е саламурено сирене и при него е допустимо водното съдържание да е по-високо. Предстои да проверим този бизнес оператор и да видим каква е технологията на производство. Тогава можем да дадем по-подробни данни“, коментира тя.
За последните две седмици са взети 39 проби за лабораторен анализ по физикохимични показатели, за установяване наличието на вложени немлечни мазнини и за определяне на количеството сухо вещество в допустимите граници. Получени са резултатите от 35 от пробите. В 22 от тях няма установени несъответствия.
„Тринадесет проби са с отклонения. Само една е с наличие на немлечни мазнини. Останалите проби са с отклонение в показател „сухо вещество“, което означава, че сухото вещество е по-ниско за сметка на водното съдържание. И там обаче процентът на водно съдържание не е много висок“, добави тя.
За установените несъответствия при направените анализи са съставени 6 акта за установяване на административни нарушения, посочиха в прессъобщение до медиите от БАБХ.
Доктор Викьова уточни, че окончателните анализи от проверката на млечните продукти ще бъдат готови до средата на декември.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.