На всеки жител на ЕС се падат по 131 кг изхвърлена храна за година

 На всеки жител на ЕС се падат по 131 кг изхвърлена храна за година

На всеки жител на ЕС се падат по 131 кг изхвърлена храна за година

Около 131 килограма храна на човек са изхвърлени в Европейския съюз (EС) през 2021 година. Общо Евросъюзът е произвел  58,4 милиона тона хранителни отпадъци, които включват ядливи и неядливи компоненти, показват данните на Евростат, оповестени по повод на Международният ден за осведомеността относно загубата на храни и хранителни отпадъци.

От всички икономически групи най-голям дял се пада на битовите отпадъци: 54 на сто от общото количество хранителни отпадъци, което се равнява на 70 килограма на жител. Останалите 46 на сто са отпадъци, генерирани по-нагоре във веригата за доставка на храни, 21 на сто при производството на хранителни продукти и напитки (28 кг.), 9 на сто от ресторантите и веригите за хранене (12 кг.), 9 на сто в първичното производство (11 кг.) и 7 на сто в групата за търговия на дребно (9 кг.), показват данните на евростатистиката.

Тъй като за 2021 г. няма налични данни за Чехия, Германия, Гърция, Испания, Кипър, Малта и Румъния. Евростат е изчислила количествата на ЕС въз основа на данни от 2020 г.

Справянето с хранителните отпадъци на потребителите остава предизвикателство както в ЕС, така и в световен мащаб, отбелязват от европейската статистическа агенция. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ