На всеки жител на ЕС се падат по 131 кг изхвърлена храна за година
Около 131 килограма храна на човек са изхвърлени в Европейския съюз (EС) през 2021 година. Общо Евросъюзът е произвел 58,4 милиона тона хранителни отпадъци, които включват ядливи и неядливи компоненти, показват данните на Евростат, оповестени по повод на Международният ден за осведомеността относно загубата на храни и хранителни отпадъци.
От всички икономически групи най-голям дял се пада на битовите отпадъци: 54 на сто от общото количество хранителни отпадъци, което се равнява на 70 килограма на жител. Останалите 46 на сто са отпадъци, генерирани по-нагоре във веригата за доставка на храни, 21 на сто при производството на хранителни продукти и напитки (28 кг.), 9 на сто от ресторантите и веригите за хранене (12 кг.), 9 на сто в първичното производство (11 кг.) и 7 на сто в групата за търговия на дребно (9 кг.), показват данните на евростатистиката.
Тъй като за 2021 г. няма налични данни за Чехия, Германия, Гърция, Испания, Кипър, Малта и Румъния. Евростат е изчислила количествата на ЕС въз основа на данни от 2020 г.
Справянето с хранителните отпадъци на потребителите остава предизвикателство както в ЕС, така и в световен мащаб, отбелязват от европейската статистическа агенция.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.