Засилени проверки на магазини и производители за качество в навечерието на Гергьовден
Агенцията по безопасност на храните започна засилени проверки в магазините, предприятия за производство и складове в навечерието на Гергьовден.
Инспекторите следят основно сроковете и условията за съхранение на предлаганото агнешко месо, уточнява БНР. То трябва да има документ за произход и здравна маркировка. За да избегнем некачествените местни продукти, експертите съветват да пазаруваме само от регламентирани обекти.
Един от признаците, че месото, което купуваме за гергьовденската трапеза е прясно е характерният светлорозово цвят, посочна д-р Несрин Расим от Агенцията по храните. Много хора предпочитат да купят цяло агне, защото за тях това е най-сигурната гаранция за вида на месото и качеството, казват още специалистите от агенцията. Те съветват обаче при директно договаряне с производители да се изисква и документ от ветеринарен лекар. Килограм живо тегло направо от производител е около 6.50 лв. тази година, а в магазините цената на килограм агнешки бут варира между 13 и 15 лв.
Проверките продължават и утре.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.