Засилени проверки на магазини и производители за качество в навечерието на Гергьовден

Засилени проверки на магазини и производители за качество в навечерието на Гергьовден

Агенцията по безопасност на храните започна засилени проверки в магазините, предприятия за производство и складове в навечерието на Гергьовден.

Инспекторите следят основно сроковете и условията за съхранение на предлаганото агнешко месо, уточнява БНР. То трябва да има документ за произход и здравна маркировка. За да избегнем некачествените местни продукти, експертите съветват да пазаруваме само от регламентирани обекти.

Един от признаците, че месото, което купуваме за гергьовденската трапеза е прясно е характерният светлорозово цвят, посочна д-р Несрин Расим от Агенцията по храните. Много хора предпочитат да купят цяло агне, защото за тях това е най-сигурната гаранция за вида на месото и качеството, казват още специалистите от агенцията. Те съветват обаче при директно договаряне с производители да се изисква и документ от ветеринарен лекар. Килограм живо тегло направо от производител е около 6.50 лв. тази година, а в магазините цената на килограм агнешки бут варира между 13 и 15 лв.

Проверките продължават и утре.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Дина Темелкова е Мениджър на годината 2025
На днешната дата, 11 ноември. Започват „Вълчите празници”, имен ден празнуват Мина, Минчо, Виктор, Виктория
Учени откриха бактерии, които ядат пластмаса в океана
За последно: Милиардерът Уорън Бъфет ще дари 1,35 млрд. долара за благотворителност, преди да се оттегли
София влиза за първи път в престижна класация на PwC за европейските имотни пазари
Европейската комисия изплаща на България 438,6 млн. евро по плана за възстановяване
Сирия се присъединява към водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“
Италианската кухня може да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО