Японската алкохолна напитка саке влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Японската алкохолна напитка саке влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО призна древния процес на приготвяне на японско саке за нематериално културно наследство, съобщава Ройтерс.  Използвайки традиционна технология, напитката се прави в продължение на няколко седмици чрез ферментация на смес от ориз и вода, с мая и коджи плесен.

Въпреки факта, че сакето се прави по този начин от няколко века и търсенето му расте по целия свят, напоследък то губи популярност в родината си. Обикновено се предлага на гостите по време на важни церемонии и празници по специални поводи. Сакето се сервира топло, студено или със стайна температура, в зависимост от периода на годината.

Японски представители на срещата на ЮНЕСКО в Парагвай също пиха саке по повод включването на технологията на напитката в списъка на нематериалното културно наследство. Производителите на саке се надяват, че признаването на ЮНЕСКО ще увеличи износа на напитката и ще съживи интереса към нея в Япония. „Много сме щастливи. Международното признание ще поднови японския интерес към сакето, което би могло да помогне за възстановяване на желанието на хората да предадат уменията и ноу-хауто за производство на саке на следващото поколение“, каза постоянният представител на Япония в ЮНЕСКО Такехиро Кано.

Делегатите на ЮНЕСКО също одобриха вписването на културата на астурийския сайдер в Испания и производството на гигантски бъчви в Гватемала в списъка на нематериалното наследство. През октомври японска дестилерия за саке произведе напитката по рецепта, използвана от будистки монаси преди повече от 450 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ