Британски министър: Няма да отслабим стандартите си за безопасност на храните заради сделка със САЩ

Британски министър: Няма да отслабим стандартите си за безопасност на храните заради сделка със САЩ

Великобритания няма да отслаби стандартите си за безопасност на храните като част от евентуална сделка за осигуряване на по-ниски мита за износа към САЩ. Това заяви днес министърът на бизнеса Джонатан Рейнолдс, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита от 10 процента върху повечето на британски стоки, внасяни в САЩ, и по-високи, 25-процентови ставки върху вноса на автомобили, стомана и алуминий.

Въпреки че митата, наложени на Великобритания, са сред най-ниските, обявени от Вашингтон, и отразяват като цяло балансираните търговските потоци между двете страни, Рейнолдс определи търговските бариери като "разочароващи", предаде БТА.

Миналата седмица министърът на финансите Рейчъл Рийвс заяви, че възнамерява да се срещне с американския си колега Скот Бесънт "в скоро време".

Опитите за сключване на двустранна търговска сделка по време на първия президентски мандат на Тръмп (2017-21 г.) се сблъскаха с опозицията на тогавашното правителство на Консервативната партия във Великобритания заради очаквани мерки за понижаване на стандартите за хуманно отношение към животните и околната среда.

Обичайни американски и канадски практики, като измиване на сурово пилешкото месо в хлорирни разтвори или даване на хормони на растежа на говеда, са забранени във Великобритания и Европейския съюз.

Все пак части от американската хранителна промишленост отговарят на британските стандарти, каза Рейнолдс, намеквайки за възможна тема за преговори.

Британският министър на културата миналата седмица изключи всякакви промени на новия Закон за онлайн безопасност, по който могат да се налагат глоби на големи, предимно американски, технологични компании, равняващи се на до 10 процента от глобалния им оборот, ако те не модерират съдържанието според изискванията на британските регулатори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ