MOSH/MOAH: Невидимата заплаха в храните и опаковките

„SGS България“ разполага с пълен капацитет за тестване в лабораторията си във Варна

MOSH/MOAH: Невидимата заплаха в храните и опаковките

MOSH/MOAH: Невидимата заплаха в храните и опаковките

„SGS България“ разполага с пълен капацитет за тестване в лабораторията си във Варна

MOSH/MOAH: Невидимата заплаха в храните и опаковките
quotes

Mинералните масла в хранителните продукти са тема, която едва сега излиза на преден план, въпреки че присъствието им е реалност от десетилетия. Зад абревиатурите MOSH и MOAH се крият вещества, които могат да представляват сериозен риск за човешкото здраве.

Точно затова Европа въвежда все по-строги регулации, като започва с регламент (ЕС) 2023/915, който поставя максимални нива за MOAH, влизащи в сила от 2027 г.

MOSH (наситени въглеводороди) се натрупват в черния дроб, лимфните възли и далака, което при продължително излагане може да увреди тъканите. MOAH (ароматни въглеводороди) са още по-тревожни – те притежават генотоксични и канцерогенни свойства.

Източниците на замърсяване са многобройни – най-често срещаните са изделията от рециклирана хартия, печатните мастила и смазочни материали, използвани при производството. Сред най-засегнатите са хранително-вкусовата промишленост, опаковъчната индустрия, козметичният сектор и производителите на бебешки храни.

Анализът на MOSH/MOAH изисква специализирано оборудване и експертиза. „SGS България“ разполага с пълен капацитет за тестване в лабораторията си във Варна, оборудвана със съвременна апаратура, съобразена с изискванията на Европейската комисия.

Макар че изискванията да влизат в сила след година, за бизнеса подготовката започва днес – тестване на суровини, сертифициране на доставчици, преразглеждане на производствените практики и адаптация към новите стандарти.