Специални издания СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ /// Жената е 2024

Списание МЕНИДЖЪР Ви предлага 4 безплатни статии от броя — 1 / 4

Храната е изкуство

Сериозно предимство са платените ни стажове в топресторанти по света, разказва Йоана Милева, директор HRC Academy

Снимки:

Юлиян Донов

Храната е изкуство

Храната е изкуство

Сериозно предимство са платените ни стажове в топресторанти по света, разказва Йоана Милева, директор HRC Academy

Храната е изкуство
quotes

В каква посока се променя кулинарията като изкуство? Как това променя работата ви и начина на преподаване?

Кулинарията е изкуство в постоянен период на развитие, в което традиционните техники се съчетават с иновации, технологии и нови подходи. Освен че се акцентира върху съчетанието на вкусове, текстури и визуални елементи, съвременната тенденция е всичко това да бъде и природосъобразно. В академията следим световните практики, които целят намаляване на хранителните отпадъци, използване на локални и сезонни продукти, познаване и подбор на нутриентите така, че едновременно да задоволяват вкусовите рецептори и да отговарят на хранителните нужди и диетичните ограничения на хората. Стремим се да покажем на курсистите всички аспекти от кулинарния бизнес – от посещения на ферми и оранжерии до практически стажове в най-изискани ресторанти през уроци по маркетинг и предприемачество до дегустация на вино.

Подходът ни е изцяло практически – вярваме, че това е най-добрият начин за усвояване на умения в тази професия, особено в забързаното време, в което живеем. Младите поколения са изключително будни, адаптират се с лекота към всичко ново, но същевременно са нетърпеливи, отегчават се бързо и изискват от нас динамика и разнообразие. Един от начините да ги мотивираме е чрез постоянното повишаване на квалификацията на самите преподаватели и инструктори – така освен класически техники ние ги учим да експериментират, да възприемат новите тенденции и да добавят собствената си креативност.

Как помагате на курсистите си да намерят свой собствен стил и подпис в кулинарията? Каква е голямата визия зад всяко ястие и всеки урок в HRC Academy?

Част от работата ни е да помогнем на курсистите да открият своята кулинарна идентичност. Храната не е само необходимост, тя е и средство за изразяване, за разказване на истории и за създаване на емоции. Важно е да се научат да виждат храната като форма на изкуство и комуникация с хората. Едно от най-големите предимства на HRC Academy е, че обучаваме курсисти от всяка точка на света. Това многообразие от националности, култури и кулинарни традиции не само обогатява обучението, но и създава уникална среда за обмен на идеи и вдъхновения. Всеки курсист носи със себе си част от своята култура и вкусови предпочитания, което създава невероятно богатство.

Как вдъхновявате курсистите не просто да готвят, а да разказват истории чрез храната?

За нас е важно курсистите да открият какви уникални предимства притежават и как да ги превърнат в личен почерк в кухнята. По време на техния трети семестър, голяма част от който се провежда в учебния ни ресторант „Таланти“, ги насърчаваме да експериментират с нови съставки, рецепти и носят лично значение и открояват индивидуалността им като готвачи.

Какви възможности за професионално развитие се разкриват пред тях? Кое е най-важното предизвикателство в професионалната им кариера и как ги подготвяте за него?

Кулинарна академия HRC отваря широки възможности за професионално развитие – нашите курсисти се реализират в различни области на гастрономията, като шеф готвачи, сладкари, кулинарни предприемачи и т.н. Сериозно предимство са платените ни стажове в топресторанти  концепции, които по света, където курсистите придобиват международен опит, увереност и ценни познанства. Повечето от тях получават работни оферти още преди да завършат обучението си. Радостно е, че не малък брой курсисти избират да развиват своите идеи и проекти в България.

Какво предстои за HRC Academy?

Ще продължаваме да растем и да се развиваме като водеща институция, която предоставя висококачествено образование и подкрепа за развитието на талантливи и иновативни професионалисти, които да оставят следа в световната кухня. 

Йоана Милева е директор на Кулинарна академия HRC от началото на 2019 г.

Кулинарна академия HRC предлага двугодишна програма по кулинарни изкуства, както и специализирани курсове по сладкарство и готварство. Обучението е с изцяло практическа насоченост, провежда се в модерни кухненски съоръжения и се води от професионалисти с международен опит. HRC е акредитирана от Американската кулинарна федерация ACF и е член на международната асоциация WorldChefs.