Специални издания СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ /// Жената е 2024
Списание МЕНИДЖЪР Ви предлага 4 безплатни статии от броя — 1 / 4
Храната е изкуство
Сериозно предимство са платените ни стажове в топресторанти по света, разказва Йоана Милева, директор HRC Academy
Храната е изкуство
Сериозно предимство са платените ни стажове в топресторанти по света, разказва Йоана Милева, директор HRC Academy
Списание МЕНИДЖЪР ви предлага 4 безплатни статии
Остават ви още
3
статии за безплатно четене.
Влезте в акаунта си, за да можете да четете всички статии на списание МЕНИДЖЪР онлайн.
Ако нямате регистриран акаунт може да си направите на ZinZin.bg
Или продължете към безплатното съдържание на Мениджър News
В каква посока се променя кулинарията като изкуство? Как това променя работата ви и начина на преподаване?
Кулинарията е изкуство в постоянен период на развитие, в което традиционните техники се съчетават с иновации, технологии и нови подходи. Освен че се акцентира върху съчетанието на вкусове, текстури и визуални елементи, съвременната тенденция е всичко това да бъде и природосъобразно. В академията следим световните практики, които целят намаляване на хранителните отпадъци, използване на локални и сезонни продукти, познаване и подбор на нутриентите така, че едновременно да задоволяват вкусовите рецептори и да отговарят на хранителните нужди и диетичните ограничения на хората. Стремим се да покажем на курсистите всички аспекти от кулинарния бизнес – от посещения на ферми и оранжерии до практически стажове в най-изискани ресторанти през уроци по маркетинг и предприемачество до дегустация на вино.
Подходът ни е изцяло практически – вярваме, че това е най-добрият начин за усвояване на умения в тази професия, особено в забързаното време, в което живеем. Младите поколения са изключително будни, адаптират се с лекота към всичко ново, но същевременно са нетърпеливи, отегчават се бързо и изискват от нас динамика и разнообразие. Един от начините да ги мотивираме е чрез постоянното повишаване на квалификацията на самите преподаватели и инструктори – така освен класически техники ние ги учим да експериментират, да възприемат новите тенденции и да добавят собствената си креативност.
Как помагате на курсистите си да намерят свой собствен стил и подпис в кулинарията? Каква е голямата визия зад всяко ястие и всеки урок в HRC Academy?
Част от работата ни е да помогнем на курсистите да открият своята кулинарна идентичност. Храната не е само необходимост, тя е и средство за изразяване, за разказване на истории и за създаване на емоции. Важно е да се научат да виждат храната като форма на изкуство и комуникация с хората. Едно от най-големите предимства на HRC Academy е, че обучаваме курсисти от всяка точка на света. Това многообразие от националности, култури и кулинарни традиции не само обогатява обучението, но и създава уникална среда за обмен на идеи и вдъхновения. Всеки курсист носи със себе си част от своята култура и вкусови предпочитания, което създава невероятно богатство.
Как вдъхновявате курсистите не просто да готвят, а да разказват истории чрез храната?
За нас е важно курсистите да открият какви уникални предимства притежават и как да ги превърнат в личен почерк в кухнята. По време на техния трети семестър, голяма част от който се провежда в учебния ни ресторант „Таланти“, ги насърчаваме да експериментират с нови съставки, рецепти и носят лично значение и открояват индивидуалността им като готвачи.
Какви възможности за професионално развитие се разкриват пред тях? Кое е най-важното предизвикателство в професионалната им кариера и как ги подготвяте за него?
Кулинарна академия HRC отваря широки възможности за професионално развитие – нашите курсисти се реализират в различни области на гастрономията, като шеф готвачи, сладкари, кулинарни предприемачи и т.н. Сериозно предимство са платените ни стажове в топресторанти концепции, които по света, където курсистите придобиват международен опит, увереност и ценни познанства. Повечето от тях получават работни оферти още преди да завършат обучението си. Радостно е, че не малък брой курсисти избират да развиват своите идеи и проекти в България.
Какво предстои за HRC Academy?
Ще продължаваме да растем и да се развиваме като водеща институция, която предоставя висококачествено образование и подкрепа за развитието на талантливи и иновативни професионалисти, които да оставят следа в световната кухня.
Йоана Милева е директор на Кулинарна академия HRC от началото на 2019 г.
Кулинарна академия HRC предлага двугодишна програма по кулинарни изкуства, както и специализирани курсове по сладкарство и готварство. Обучението е с изцяло практическа насоченост, провежда се в модерни кухненски съоръжения и се води от професионалисти с международен опит. HRC е акредитирана от Американската кулинарна федерация ACF и е член на международната асоциация WorldChefs.
|
Ключови думи
HRC
кулинарна академия
кулинария
курсове