Американски компании укрили над $127 млрд. данъци в офшорни зони

Американски компании укрили над $127 млрд. данъци в офшорни зони

Американски компании укрили над $127 млрд. данъци в офшорни зони

55 американски компании са намалили данъчните си разходи, укривайки общо 127,5 млрд. долара в офшорни юрисдикции. Това показа изследването на обществената организация „Граждани за данъчна справедливост” (CTJ).

Организацията се позовава на данни от компании, отчитащи се за размера на средствата в офшорни сметки. През последната година 55 крупни компании, между които такива гиганти като Dell, Nike, Microsoft и Apple, са държали в такива сметки 453 милиарда долара.

Компаниите признават, че при връщане на тези средства в САЩ ще им се наложи да заплатят корпоративен данък по средна ставка 28%. В резултат на това, според изчисленията на CTJ, американският бюджет би се обогатил с 127,5 млрд.

Организацията уточни, че разполага с данните само на 55 компании, тъй като толкова са се отчели за офшорната си дейност. Иначе в подобни юрисдикции държат пари общо 290 компании от списъка на най-едрите фирми Fortune 500. 235-те компании, отказващи да дадат информация за финансите си, имат общо 13 трилиона долара в офшорни сметки.

В САЩ подобни схеми за минимизиране на данъците не се смятат за укриване и не са углавно престъпление. Въпреки това властите наричат „спасяването” неморална и противоречаща на духа на закона практика. Нейното обсъждане започна насериозно, след като в средата на май Сенатът обвини Apple, че си е спестила 74 милиарда от данъци. На подобни критики са подложени и други гиганти като Google, чието ръководство уверява, че не нарушава законите и заплаща данъците си по максимално ефективна схема. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ