Бил Гейтс подкрепи с $35 млн. социална мрежа за учени

Бил Гейтс подкрепи с $35 млн. социална мрежа за учени

Бил Гейтс подкрепи с $35 млн. социална мрежа за учени

Основателят на Microsoft Бил Гейтс инвестира около $35 млн. в социалната мрежа за учени ResearchGate, съобщиха американските медии.

Участието на Гейтс в проекта е било потвърдено от създателя на ResearchGate, Айда Мадиш, който лично запалил милиардера-филантроп по идеята.

Двамата се запознали преди два месеца във Франция и тогава ученият разказал за социалната мрежа на американския милиардер. „Всъщност, споделих му и конкретни примери за ползата от такава общност – например, как изследователи от Нигерия, изучаващи смъртта на новородени по неустановени причини са се свързали чрез ResearchGate с италиански професори и с общи усилия са открили нов вид инфекция, за която преди се е смятало, че не се предава на хората.”, разкрива Мадиш. Гейтс се впечатлил силно от тази история и след няколко седмици негови представители се свързали с Мадиш, за да го уведомят, че милиардерът ще инвестира в проекта.

От години насам благотворителната фондация на Бил и Мелинда Гейтс дарява милиарди долари за борба с тежки и смъртоносни заболявания, особено в страните от Третия свят като полиомиелит, малария и СПИН..

ResearchGate е създадена през 2008 г. и представлява своеобразен форум, в който учени от цял свят могат да споделят свои разработки, непубликувани материали, съобщения за научни експерименти. Има около 2,9 млн потребители като над 30% от тях влизат в сайта всеки месец.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ