БНБ възрази срещу решение на омбудсмана

БНБ възрази срещу решение на омбудсмана

БНБ възрази срещу решение на омбудсмана

Българската народна банка се противопостави остро на решението на омбудсмана на България Константин Пенчев да поиска от Конституционния съд да обяви за  противоконституционен чл. 417, т. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Точката гласи, че издаване на заповед за изпълнение по просрочено задължение може да се извърши на основа на документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините и банките.

Според омбудсмана, се дава неоснователно и противоречащо на конституцията на страната, предимство на гореизброените институции, спрямо останалите правни субекти, при събирането на дължимите им суми.

От БНБ излязоха със становище, че действието на омбудсмана е неоснователно. Според БНБ банките са единствените търговски дружества, които имат изключителното право по занятие да извършват публично привличане на влогове и други възстановими средства и същевременно да предоставят кредити и друго финансиране за своя сметка и на собствен риск.

„За банките са предвидени редица изисквания за извършване на дейността, постоянен надзор и отчетност. Заради специфичната правна уредба, рисковете и обществената значимост на банковите операции, не може да се говори за неравнопоставеност на банките, другите юридически лица и гражданите, тъй като не е налице еднаква, по своя характер, изисквания и правен режим, стопанска дейност. Ако банките не са привилегирована страна при събирането на задължения,, „това неминуемо ще затрудни и забави принудителното изпълнение на неиздължени кредити и ще натрупа загуби във финансовия сектор и то в ситуация на продължаваща банкова и икономическа криза в Европайския съюз. Нещо повече, добавянето на пречки от правен характер към вече влошената събираемост на банкови кредити в страната, предизвикана от затрудненото финансово състояние на предприятията и домакинствата, неминуемо ще подкопае стабилността на банкова сектор в България“, се казва в становището на Българската народна банка.

Целият текст можете да прочетете тук.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ