Бобева: През 2014 г. икономиката на България ще нарасне с 1,9%

Бобева: През 2014 г. икономиката на България ще нарасне с 1,9%

Бобева: През 2014 г. икономиката на България ще нарасне с 1,9%

Следващата година очакваме 1,9 процента икономически растеж, каза пред журналисти в Пловдив вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. "За тази година в корекцията на бюджета е заложен 0,6 на сто ръст, но есенната прогноза на МВФ е 0,5 на сто и се надявам тя да не се осъществи", посочи вицепремиерът, цитирана от БТА.

Бобева смята, че растежът от 1% спрямо настоящата година ще зависи предимно от икономическите процеси в ЕС и външната търговия на България, както и от вътрешната икономическа политика - разплащането с фирми, насърчаването на туризма, по-ефективното използване на средствата по оперативни програми.

Вицепремиерът разкритикува структурата на професионалното образование в България. Според нея тя е тотално сбъркана - произвеждаме специалисти, които не се търсят, а в същото време сме реализирали огромни дефицити на пазара на труда. Според Бобева на пазара има сериозни проблеми с инженерните кадри и със специалисти в областта на туризма.

"Икономическият растеж означава търсенето на работна сила да се увеличи и ще се очертаят тези дефицити. Бързо трябва да правим реформи", коментира тя. "В средното училище ни трябват 5-6 години, за да излезе професионален випуск, затова ще компенсираме забавянето с по-активна политика за професионална преквалификация на вече излезли от образователната система", допълни Бобева.

Според нея образователната система трябва не да следва, а да предвижда промените на пазара на труда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ