България е изправена пред сериозен икономически проблем

България е изправена пред сериозен икономически проблем

Страната ни е изправена пред сериозен икономически проблем заради застаряващо население и неработещи млади хора. Това  алармира пред „Фокус” Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика.

Вчера стана ясно, че 22% от младите българи на възраст между 15 и 24 години не вършат нищо, нито учат, нито работят.

Според Ганев, ако има по-малко работещи млади хора у нас, това би довело до проблеми в бюджета и в икономиката на страната. Ганев бе категоричен, че социалната система у нас с нуждае от повече работещи.

„Много хора получават трансфери през социалните системи, които обаче трябва някой да ги пълни. Ако има голям брой млади хора, които не влизат на пазара на труда и съответно не пълнят тези социални системи, това автоматично се превръща в проблем за икономиката и за бюджета“, обясни Петър Ганев.

Той допълни, че често се случва наглед неактивните младежи, които нито учат, нито работят, да стават емигранти.

„За да бъдеш емигрант, трябва да си изключително активен, да поемеш риск, да изоставиш сигурността. Следователно не е задължително тези хора да бъдат мързеливи , неактивни и незаинтересовани. Явно, когато ги поставиш в различна среда и те видят повече смисъл и възможности, за съжаление, често в чужбина, техните действия са много по-различни“, коментира икономистът.

Той каза още, че бизнесът все по-често предпочита да обучава своите кадри. Ганев бе категоричен, че са необходими промени в образователната система, която все още не дава нужното познание на младите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ