Валутните резерви в евро намалели в цял свят

Валутните резерви в евро намалели в цял свят

Валутните резерви в евро намалели в цял свят

Делът на валутните резерви на държавите в цял свят е намалял с 0,4% през 2011 г. и в края на годината е съставлявал 25%. Това става ясно от оповестен доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ролята на единната европейска валута на световните пазари.

Независимо от финансовата криза в Еврозоната позицията на еврото като международна валута остава сравнително устойчива и търсенето й е било достатъчно стабилно, макар и във втората половина на 2011 да се е породила тенденция към намаляване на интереса, се отбелязва в документа.

Кризата със суверенните дългове на държави от Еврозоната не е успяла да подкопае международния статус на еврото, казват още експертите на ЕЦБ. Те също така посочват, че доларът, в качеството му на водеща световна валута е отстъпил позициите си по-бързо от очакваното и световната валутна система се е превърнала в двуполюсна.

Данните към момента сочат още, че в известна степен международната валутно-финансова система е близо до това да стане триполюсна, като в качеството на трета световна валута ще се установи китайският юан, се казва още в доклада на ЕЦБ.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ