Великобритания и Китай подписаха търговски договори за 14 млрд. лири

Великобритания и Китай подписаха търговски договори за 14 млрд. лири

Великобритания и Китай подписаха търговски договори за 14 млрд. лири

Търговски сделки за над 14 млрд. британски лири подписаха Великобритания и Китай по време на продължаващата втори ден тридневна визита на китайския министър-председател Ли Къцян в Лондон. Това съобщи британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си. Той и китайския му колега, пристигнал в Обединеното кралство, за да „опровергае някои погрешни схващания за страната му”, обявиха сътрудничеството на съвместна пресконференция.

Споразуменията са в сферата на добива на газ, финансовите и банковите услуги. Голяма част от общата сума е за договор на британската енергийна компания British Petroleum (ВР) за доставка на втечнен природен газ на китайската компания CNOOC за над 12 млрд. лири за период от 20 години.

Споразумения за партньорство са подписани и от Rolls-Royce в сферата на гражданската ядрена енергетика, както и между борсовата група London Stock Exchange и китайски банки.

Премиерът на Китай Ли Къцян и съпругата му Чън Хун вчера бяха приети и от кралица Елизабет II в замъка Уиндзор. Срещата се проведе в бялата зала на древната средновековна крепост от 11 век, където Елизабет прекарва повечето си уикенди. Всекидневникът "Таймс" твърди, че тя е била поставена от Пекин като условие за посещението. Британската кралица се среща само с посетители от своя ранг и държавни глави, но в случая е нарушила протокола. 

Официалното посещение на Къцян слага край на 18-месечното охладняване на отношенията между Великобритания и Китай, след срещата между британския премиер Дейвид Камерън и тибетския духовен водач в изгнание Далай лама, който посети Лондон през 2012 г. Китай смята тибетския водач за опасен сепаратист. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ