Вин Морар: Станах милионер, защото вършех предприемчиви неща

Вин Морар: Станах милионер, защото вършех предприемчиви неща

"В общата представа предприемач е този, който стартира свой бизнес. Не можеш да накараш насила човек да започне собствен бизнес. Всички обаче можем да бъдем по-предприемчиви. Това означава да добавяме стойност към това, с което се занимаваме. Могат да го строят най-различни хора – младите, майките също. Предприемачеството не е толкова свързано със стартирането на фирма, колкото с начина на мислене, гледната точка. Аз станах милионер, защото вършех предприемчиви неща."

Това каза снощи пред българска аудитория роденият в бедно емигрантско семейство в Манчестър преподавател, инвеститор и милионер Вин Морар. В рамките на три часа той разказа вдъхновяващата история на живота си в столичния Гранд Хотел София. Отговаряше на въпроси от публиката, свързани с управлението, продуктивността и личната мрежа от контакти, която всеки трябва да си създаде по време на среща, организирана от Investor.bg.

Вин Морар е едно от 10-те деца на двама индийски емигранти, пристигнали в Манчестър към средата на миналия век. Като малък е живял в жилище от типа "2 up, 2 down" в английския град - съставено от две стаи горе и две на долния етаж. Долу са вечеряли първо петте по-малки деца. Излизали са от помещенията и на тяхно място са идвали следващите 5 по-големи братя и сестри, за да вечерят.

Работил е от дете. Разнасял е вестници рано сутрин, както и късно вечер. Това пречи на успеха му в училище и баща му - необразован, но принципен човек, го мотивира да учи. Разграфява часовете на деня му така, че да се занимава с всичко останало и същевременно много да учи, за да си вземе основните изпити. След това му провървява в учението, въпреки че бил от децата, които обичали да играят. "Никога не съм искал да уча толкова. Започнах с образование по право. След това се специализирах в преподаването на предприемачество", разказва Морар. На 22 става преподавател по право. И тогава се случва важен момент в живота му.

"Тогава не се чувствах добре, защото преподаването беше просто да предавам на студентите готовите, написани текстове на законите. Запитах се къде тогава е моята добавена стойност?". И всъщност този въпрос определя по-нататъшния, активен, предприемчив път на живота му. Да добавя стойност от себе си е била мотивацията му. За да бъде доволен, когато след десетилетия се обърне назад.

"Ако искате да станете предприемач и да започнете свой бизнес са ви необходими 4 неща: добра идея, мотивация, ресурси и наличност. Когато запитам студентите ми кое според тях е най-важното, повечето най-често отговарят "ресурсите". Това обаче не е вярно. Най-важното е идеята!", казва Морар. Според него, за да успееш в собствен бизнес трябва да преследваш мечтата си непрекъснато, без да се уморяваш. Без да си позволиш да се разболееш. И след като стартираш фирмата си, трябва да знаеш как да я управляваш по-нататък. Неумението да се управлява след старта води до провала на повечето нови предприемачи. То е свързано с това, че често мениджърът не познава перфектно добре целия бизнес процес.

Това разказа Морар във връзка с хората, наричани предприемачи, създали фирма (entrepreneurs). Но има и една друга порода хора, за които той говори – предприемчивите хора, които се намират вътре в някаква организация/йерархия/компания. Нарича ги "intrapreneurs". Те са тези, които практикуват предприемачество в установени организации. Правят го като излизат извън описанието на длъжностната си характеристика, не искат разрешения да се състезават за големи проекти в полза на фирмата. Много инициативни са, независимо дали ще подразнят колегите. Знаят много добре колко точно тяхното присъствие допринася за общото производство на фирмата.

По време на презентацията си Вин Морар се обърна с призив към мениджърите: "Трябва в компаниите си да създадете среда, която позволява на хората вътре да бъдат предприемчиви. Дайте им свобода. Не очаквайте просто да изпълняват някакви функции."

Той отправи тези думи от позицията си на богат човек и уважаван преподавател. Асоцииран професор е по предприемачество в университета Твенте в Холандия. Има частен консултантски бизнес, насочен към международни корпорации. Съветва инвеститори по цял свят, включително в Саудитска Арабия. В същото време е активен инвеститор в областта на недвижимите имоти с вложения в сгради в Дубай, Англия, Холандия. Управлява лично портфолио от над 40 финансови инвестиции в цял свят.

Всичко това му се случва, след като на 22 решава, че иска да добавя стойност, не само да преподава право в университета. Тогава решава, че силно желае да пътува по света. Подава документи да бъде преподавател във всевъзможни страни и продължително го отхвърлят. В един момент случайно вижда обява: търсят се преподаватели в социалистическата островна държава на Сейшелите. 3 месеца учи неуморно. Подготвя се и го одобряват, след което живее в страната 5 години. По-късно разбира, че се случва, защото толкова много го е искал и толкова се е потрудил. Въпреки че са го поканили за участие в конкурса "от любезност" и "мястото е било предварително отредено на друг". "С това искам да кажа, че човек може да мести планини", каза Вин Морар. 

Невена Любенова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ