Връчиха Наградата на Германската икономика в България

Връчиха Наградата на Германската икономика в България

Връчиха Наградата на Германската икономика в България

На изискана церемония в Софийската опера и балет снощи Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) връчи Наградата на Германската икономика в България за 2011 г. Традиционно, наградата се връчва в две категории – „Голямо предприятие” и „Малко и средно предприятие”.

В първата категория статуетка „Слава” на Александър Пройнов и грамота получи фирмата „КолПойнт Ню Юръп АД” ЕООД. Тя извършва аутсорсинг услуги основно за компании от ЕС - Германия, Франция, Австрия и др. През второто тримесечие на 2011 г. е разширила своя контактен център в София, което е довело до увеличаване на работните й места от 450 на 650, стана ясно на награждаването. През 2011 г. „КолПойнт” е спечелила три немскоезични клиенти, за които работи екип от нови 70 нейни служители. Оборотът на компанията за 2011 г. е нараснал с над 1 млн. евро (увеличение от над 20%). Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) инвестира през 2011 г. в компанията 3 млн. евро като част от своята програма за развитие на иновативни и основани на знанието проекти в Източна Европа. Това е единствената директна инвестиция на ЕБВР в компания от Централна и Източна Европа.

В тази категория фирмата се състезаваше с две други компании, които бяха номинирани - „Адвал“ АД и „Аурубис България“ АД.

Във втората категория - „Малко и средно предприятие“ – награда под формата на статуетка на същия скулптор получи „Юпитер 05“ ООД. Тази фирма произвежда, доставя и монтира метални конструкции и изделия, горещо поцинковани елементи за соларни паркове, пътни ограничителни елементи. През април 2011 г. „Юпитер 05“ откри нов завод за горещо поцинковане. Инвестицията е на обща стойност 21,5 млн. лева. Заводът е разположен на 25 хил. кв. м площ, като 6 200 кв. м от тях са производствена и административна част. Общият годишен капацитет на ваната за поцинковане в него е 50 хул. тона, което я прави най-голямата в България. Оборудването в новия завод е на водещи европейски фирми и покрива всички европейски изисквания за безопасност, качество и ефективност. През месец декември фирмата е направила и втора инвестиция, като е закупила 50% от дяловете на втори завод за горещо поцинковане и така е станала едноличен собственик.

С нея във втората категория на Наградата на Германската икономика в България се състезаваше „Амкопринт“ ООД, която също беше номинирана.

Наградата на Германската икономика в България за втора поредна година се определи след онлайн гласуване не само сред членовете на Камарата, но и сред всички фирми в страната, които изявиха желание да дадат своя глас. Общо 406 души гласуваха.

Наградата се присъжда на фирми и институции за проекти или дейности, подпомагащи деловите контакти между България и Германия.

Почетни гости на церемонията по връчването й бяха зам. главният управител на Асоциацията на Германските индустриално-търговски камари Фолкер Трайер, зам. посланикът на Федерална Република Германия Райнхард Крап, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и зам. кметът на Столична община Дончо Барбалов.

Носители на Наградата на германската икономика в България за 2004 година са фирмите "Пирин Текс" ООД и "Фесто Производство" ЕООД, за 2005 година – "Софарма" АД и "Болярка Велико Търново" АД, за 2006 година - "Сименс" ЕООД, "Спесима" ООД и МАКСКОМ ЕООД, за 2007 година - "Либхер Хаусгерете Марица" ЕООД, "Елиттур" ООД и "Петров П.М." ЕООД, за 2008 година - "Вестникарска група България" ООД, "Филкаб" АД и "СънСЪРВИЗ" ЕООД, за 2009 година – "Аурубис България", "Иксетик" ООД, "Тандем-В" ООД, "Шарлопов Хотелс" ЕАД – специална награда за български инвестиции в Германия.

Миналата година призовете бяха присъдени на фирмите АББ АУТОМЕЙШЪН ЕООД, Гео Пауър ООД и М+С Хидравлик АД.

Управителят на Юпитер 05 Николай Иванов с приза в категория Малко и средно предприятиеУправителят на Юпитер 05 Николай Иванов с приза в категория Малко и средно предприятие

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ