Да се научим на оптимизъм с правилото 24x3

Да се научим на оптимизъм с правилото 24x3

Един от най-големите ми наставници е Джей Чиат от TBWA Chiat Day, икона в областта на рекламата с постоянно въображение за възможностите в бизнеса и живота. Той олицетворява трите пътя към късмета, които описах в последния ми пост: смирение, интелектуално любопитство и оптимизъм.

От тези три характеристики оптимизмът на Джей е може би най-големият урок за мен. Той вдъхновява хората да прегърнат оптимизма - вътре в себе си. Това е дар. Това е още по-голям акт на щедрост да бъдете вдъхновени от оптимизъм от страна на другите и да бъдете готови да го получите.

Капацитетът да бъдете естествен получател на идеите и оптимизма на други хора е това, което създава други оптимисти. Може да сте отворени към експерименти, но наистина ли виждате първо доброто?. Въпреки че повечето от нас обичат да мислят за себе си като за оптимисти, често се превръщаме в критици, дори циници.

Често мислим за това какво не е наред с някой или нещо, преди да видим какво е доброто и положителното в ситуацията или човека. Рефлексът към цинизъм се появява доста по-често отколкото оптимистичните чувства.

Ето един практически инструмент за скептикът или циникът във всеки от нас: Правилото 24x3.

Следващия път, когато чуете идея за първи път или се запознаете с някой, се опитайте да изчакате 24 секунди, преди да кажете или помислите нещо негативно. Това засилва оптимизма и доброто лидерство. Основното, с което се стига дотам е умението да слушаме.

Когато придобиете способността да слушате и си дадете пауза от 24 секунди преди да критикувате следващото ниво е да постигнете пауза от 24 минути. За 24 минути ще сте в състояние да обмислите по-внимателно причините, поради които идеята би проработила. След това трябва да развиете способността да изчакате 24 часа преди да започнете с критиките към нещо. Разбира се, в повечето случаи това не е възможно. Нашите умове не могат да се абстрахират толкова лесно, както и да забравят миналите преживявания.

Не казвам, че не е здравословно да сте критични в бизнеса. Критиката е абсолютно необходима в лидерството. За вдъхновяващото лидерство и ефективното наставничество обаче трябва да се отървете от песимизма и критичното отношение. Започнете с паузата от 24 секунди и постепенно ще стигнете до там да мислите положително 24 часа. Усвояването на правилото 24x3 ще ви направи по-приятен и вдъхновяващ лидер. Щедрият оптимизъм се възнагражадава с повече възможности.

Антъни Тцян за Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ