Две български компании в Топ 50 на най-бързо растящите в техно бизнеса в Централна Европа

Две български компании в Топ 50 на най-бързо растящите в техно бизнеса в Централна Европа

Две български компании в Топ 50 на най-бързо растящите в техно бизнеса в Централна Европа

Две български компании заеха челни позиции сред първите 50 най-бързо растящи технологични компании в Европа в класацията Fast 50 на Делойт.

Едната от тях Булпрос Консултинг АД се класира на 12-то място сред най-бързо растящите компании в Централна Европа, отчитайки ръст на приходите от 746 % в периода 2011-2014 година. Компанията е доставчик на IT услуги в пълния им цикъл - разработка на софтуер във всички основни технологии, дизайн и разработка на уеб и мобилни приложения, IT инфраструктурни решения с фокус върху Microsoft технологиите и облачните услуги. Главният изпълнителен директор на Булпрос Консултинг - Ивайло Славов споделя: „Основното предизвикателство, с което се сблъскахме през последните няколко години е да се изгради победен дух и култура, която да ни позволи да заемем водещо място в нашия сектор“.

Втората българска компания е Империя Онлайн, която се класира на 14-то място сред най-бързо растящите компании в Централна Европа с ръст на приходите от 592%. Компания за разработка и разпространение на компютърни и мобилни игри участва за втори път, като миналата година се класира на 4-то място в категорията „Изгряващи звезди“ с 498 %.

Лидер в класацията е чешката софтуерна компания Simplity, с ръст на приходите за 4-годишен период в размер на 1971%, която миналата година бе на шесто място в категорията „Изгряващи звезди“. На второ място е компанията за сигурни мобилни разплащания Skycash Полша с ръст от 1,665%, докато третото място отива при миналогодишния победител – унгарската компания за бизнес с недвижими имоти Szallas.hu. Нейният ръст за 2015 е 1,209 %, все още доста бърз, но със значителен спад от миналогодишния ръст от 2,259%.

В тазгодишната класация Fast 50 2015 попадат компании от 9 държави - Полша (12), Румъния (10), Хърватска (8), Чешката република и Словакия (по 5), Унгария (4) и България, Литва и Сърбия  - всеки от тях с по две компании. Определено доминират софтуерните компании (29) и медия компаниите (14), посочват от Делойт. 38 компании участват в класацията за първи път. Както винаги, темпът на промяна сред най-бързо растящите технологични компании в Централна Европа е бърз и безпощаден, отчитат още авторите на доклада. Като цяло средният темп на нарастване на приходите на всички компании от Fast 50 бележи спад от 698% на 560 % през последната година, но все пак и това представяне е доста силно.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ