Европейският пазар на бизнес имоти ще расте, ще дръпне и България

Европейският пазар на бизнес имоти ще расте, ще дръпне и България

Европейският пазар на бизнес имоти ще расте, ще дръпне и България

Глобализацията на пазара на бизнес имоти се отразява добре на България. Виждаме значително по-високо търсене на земя за строителство, както и на офис и търговски площи с потенциал за увеличаване на приходите им при успешно финансово преструктуриране, допълнителни инвестиции и намиране на нови наематели. Това заяви Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton, която е стратегически партньор в България и Македония на глобалната консултантска компания за имоти Cushman & Wakefield. - Виждаме позитивен тренд в търсенето на офис и търговски площи от наематели, а това дава увереност и на международните инвеститори, които очакваме да покажат по-голяма активност в следващите месеци.

Европейският пазар на бизнес имоти ще ускори растежа си през следващите две години, което ще донесе позитиви за България под формата на по-благоприятни условия за чуждестранни инвестиции, увери Питър Виктор, старши управляващ директор на Cushman & Wakefield за Европа, Близкия Изток и Африка и ръководител на звеното за международни корпоративни клиенти. Той прогнозира, че Европа ще е в центъра на световното внимание“. Според него търсенето на инвестиционни имоти ще се разшири в нови географски ширини и сектори и интересът към ново строителство ще нарасне.

По последни данни, инвестиционният пазар в България достига 114 млн. евро от началото на годината, вложени в 26 сделки, и вече е с 54% над отчетения обем за цялата 2013 г. 

За разлика от годините на бума на пазарите на имоти в Централна и Източна Европа до 2008 г., по-високият ръст от 2015 г. ще бъде следствие от по-високи инвестиции не само в имоти, а и в реалната икономика. Аутсорсингът на бизнес процеси и тенденцията за изнасяне на производства на близки пазари ще донесе ползи за Централна и Източна Европа, твърди Питър Виктор. Той е категоричен, че пазарите в тези страни ще видят ръст в търсенето на бизнес имоти.

Проучване показва, че България е в благоприятна позиция да улови част от търсенето на нови местоположения за изнесени центрове за услуги или производства. Страната ни е трета от европейските страни след Румъния, която е първа в света, по атрактивност за аутсорсинг на бизнес процеси. Делът на информационните технологии и аутсорсинг секторите в усвоените (наети и придобити от крайните им ползватели) офис площи в София нараства от 40% през 2012 г. на 52% през първите девет месеца на 2014 г., сочат последните данни на Forton. Пазарът на офиси в София показва ръст вече трето тримесечие, като обемите, усвоени в края на септември надминават тези от 2013 г.

Глобализацията и развитието на интернет каналите за търговията на дребно карат търговците да се насочат към първостепенни пазари и местоположения. Междувременно технологиите им осигуряват бърз достъп до нови пазари. Крайният резултат са по-високите изисквания към новите търговски проекти.

Предлагането на търговски площи вече зависи не само от строителството, а и от затварянето на съществуващи проекти, коментира Лашова. - Пазарът на търговски площи е в процес на възстановяване, като наемателите все още определят правилата. През последните месеци на пазара бяха представени няколко нови търговски центъра, а появата им доказа, че все пак има място за професионално планирани и управлявани проекти.

Тенденцията за изнасяне на производства към близки дестинации ще доведе до повече инвестиции в ЦИЕ, смята Питър Виктор. По думите му другият съществен фактор за пазара на индустриални и логистични имоти ще бъде бурният растеж на електронната търговия.

Според оценката на Cushman & Wakefield българският пазар на индустриални и логистични площи в момента се намира в най-ниската фаза на бизнес цикъла. Но заради липсата на ново строителство в София наемите се повишиха от 3.5 на 3.75 евро на кв. м месечно към края на третото тримесечие. Водени от западноевропейските пазари, наемите на първокласни площи се очаква да нараснат с 1-2% тази година, 2-3% следващата и над 3% през 2016 г. Питър Виктор прогнозира, че търсенето на инвестиционния пазар ще продължи да се развива с по-бърз темп от това на наемния.

Думите му потвърди и Михаела Лашова, според която българският пазар ще се глобализира и ще бъде все по-тясно обвързан с европейския. Цели сектори от икономиката се доминират от международни компании, а инвеститорите прескачат границите в търсене на по-висока възвращаемост. До голяма степен вследствие на тези тенденции последните девет месеца на 2014 г. са и най-силните за пазарите на бизнес имоти в България от 2009 г. насам.

Петя Стоянова

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ