ЕК даде зелена светлина за автомагистрала „Струма”

ЕК даде зелена светлина за автомагистрала „Струма”

Европейската комисия одобри проекта за изграждането на лотове 1, 2 и 4 от автомагистрала „Струма”. Това съобщи министърътна транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка и ръководител на ОП „Транспорт” Ивайло Московски. 

Общата инвестиционна стойност на проекта е 342 млн. евро (670 млн. лева). Безвъзмездната финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 274 млн. евро (536 млн. лева).

„Одобрението на проекта за изграждане на автомагистрала „Струма” е поредната оценка за нашата работа през последните години. Заедно с него договорените средства по ОП „Транспорт” за пътни проекти възлизат на над 1,653 млрд. лв., а изплатените са над 676 млн. млн. лв.”, каза Ивайло Московски.

По думите му още тази година първият лот от нея трябва да бъде пуснат в експлоатация, а ако се продължи с добрата работа след 2014 г. ще може да започне изграждането на лот 3, който обхваща Кресненското дефиле.

„Надявам се до края на годината никой от проектите да не изостава, защото сме в заключителния етап на програмния период и всяко забавяне може да е фатално”, допълни министър Московски.

Одобреният проект за изграждането на автомагистрала „Струма” лотове 1, 2 и 4 включва изграждането на 68,5 км автомагистрален участък и извършване на подготовка за изграждане на лот 3, който преминава през Кресненското дефиле.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ