ЕП даде зелена светлина за единен надзор над банките

ЕП даде зелена светлина за единен надзор над банките

ЕП даде зелена светлина за единен надзор над банките

Европейският парламент одобри днес идеята за изграждането на система на банков надзор на европейско ниво. От септември догодина тя  ще постави 150 от най-големите банки в ЕС под прякото наблюдение на Европейската централна банка. Европейските депутати възложиха на Европейския банков орган да разработи надзорни практики, които надзорните институции в отделните страни ще трябва да спазват.

Системата на банков надзор ще бъде задължителна за всички страни членки на Еврозоната и ще бъде отворена за всички останали страни от ЕС. Депутатите в ЕП допълниха правилата на системата с настояването си да се въведе такъв модел на вземане на решения, който ще позволи на страните извън Еврозоната да участват като равностойни партньори.

 Докладчици на ЕП по двата законодателни текста бяха Мариане Тайсен (ЕНП, Белгия) и Свен Гиголд (Зелени/ЕСА, Германия). И двата доклада бяха приети от Парламента с голямо мнозинство.

 Въпреки че, още през април тази година бе постигнато споразумение със страните членки за изграждането на системата ЕП и ЕЦБ трябваше да уредят въпроса как да се гарантират демократичната отчетност и прозрачността на надзорните функции на ЕЦБ. Новата система води до прехвърлянето на съществени надзорни правомощия от национално на европейско ниво. Затова депутати от Европейския и националните парламенти настояваха, че подобно прехвърляне на правомощия изисква установяването на съизмеримо ниво на демократичен контрол върху новия надзорен орган.

 Съгласно законодателните текстове и свързаното с тях междуинституционално споразумение между ЕП и ЕЦБ Европейският парламент ще има широк достъп до информация. Това включва получаването на „пълен и смислен протокол от заседанията на надзорния съвет, който позволява разбирането на водената дискусия, включително анотиран списък на решенията“. Председателят на надзорния съвет ще трябва да се явява на редовни изслушвания в Парламента.

За засилване на отчетността на системата, на Парламента се дава право да одобрява заедно със Съвета на Европа кандидатурите за председател и заместник-председател на надзорния съвет, а също и да иска тяхното отстраняване. ЕП ще може също така да провежда разследвания на сериозни грешки на надзорния орган. Отделните депутати ще могат да задават въпроси в писмена форма на органа и да получават бърз отговор.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ