Затварят последната цигарена фабрика във Великобритания

Затварят последната цигарена фабрика във Великобритания

Затварят последната цигарена фабрика във Великобритания

Във Великобритания ще бъде затворена и последната фабрика за производство на цигари и тютюневи изделия, след като собственикът й Japan Tobacco International (JTI) взе решение да пренесе бизнеса си в Полша и Румъния, съобщава The Financial Times.

Планира се заводът в графство Антрим да бъде закрит в периода от 2016 до 2018 година. В момента компанията води преговори със служителите и профсъюзите, тъй като съкращенията ще засегнат 1,1 хил. души. Едновременно с това JTI обяви планове да закрие и цигарените си фабрики в белгийския гр. Вервик и в германския Трир.

Ръководството на компанията отказва да разкрие финансовите подробности за решението си, само посочва, че причините са сложната икономическа ситуация, натискът от страна на регулаторите и данъчните служби, а така също и ръста на продажбите на ментета на оригиналните марки.

По данни на Световната здравна организация, за последните 10 години забраните за пушене на обществени места, строгите ограничения в рекламирането на тютюневи изделия и редица други рестриктивни мерки са намалили броя на пушачите в Европа от 40 на 28%. В същото време, разходите за лечението на предизвикани от тютюнопушенето заболявания в ЕС са  34 млрд. долара годишно. В 28-те страни от ЕС всяка година умират около 700 хил. души от болести, свързани с тютюнопушене.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ