Историческа сделка дава надежда за световната търговия

Историческа сделка дава надежда за световната търговия

Преди 18 години създаването на Световната търговска организация бе прието като лъч на надежда, че световните усилия да се засили търговията и ползите от нея ще дадат плод. Вместо това обаче СТО се превърна в символ на обратното. Години на неуспешни преговори отлагаха вероятността за световно споразумение и сигнализираха за нарастващата съпротива срещу свободната търговия и ползите, които биха могли да бъдат получени от нея, в глобален мащаб.

В събота обаче тази дълга суша най-сетне приключи и свободната търговия отбеляза първата си голяма победа от много години насам. 159-те страни членки на СТО постигнаха съгласие върху пакет от мерки, който ще позволи на развиващите се страни да получат повече възможности да подсигурят изхранването си, да засилят търговията си и да забързат развитието си. В рамките на петдневната конференция, която се проведе в Бали, министрите официално приеха пакета от мерки, с което отбелязаха исторически напредък за първи път от създаването на организацията досега.

Същността на мерките е да направят търговията по-лесна, по-бърза и по-евтина, като опростят процедурите по митниците и намалят бюрократичните стъпки по целия свят. Съглашението предоставя и по-добър достъп на развиващите се страни до богатите пазари. Според Международната търговска камара това може да повиши световния износ с 1 трилион долара и да създаде 18 милиона работни места в развиващия се свят.

Сделката ни казва много за това какво се случва днес в световната икономика. През голяма част от изминалото десетилетие самата идея, че държавите, с техните разнообразни интереси, могат да постигнат примирие за някакви общи търговски принципи, изглеждаше все по-невероятна. Правителствата, разтревожени от липсата на напредък, се обърнаха към по-простите двустранни договорки за свободна търговия или към регионални пактове. Победата в Бали обаче показва, че един наистина международен подход към тези въпроси е възможен. Подновеният дух на сътрудничество на конференцията направи сделката възможна.

Успехът на СТО засили и надеждите, че този дух ще се пренесе и към други търговски споразумения, които се обсъждат в момента. Белият дом например преговаря по два пакта – единият с ЕС, а другият – с няколко тихоокеански нации. Ако двете съглашения бъдат постигнати, най-амбициозните планове на големите икономически съюзи от последните години ще се осъществят. Изглежда, че глобалната нагласа към свободната търговия става все по-позитивна. След като развиващите се страни започнаха да взимат нискоквалифицирани работни места от индустриализирания Запад, вярата в общите ползи от свободната търговия бе поставена под въпрос, а цялата тема се превърна в горещ картоф за политиците. В същото време развиващите се икономики решиха, че не получават желаните предимства от сделките за свободна търговия. Сега обаче сякаш идеята се завръща. Надеждата за повече износ и повече работни места може да създаде един нов световен икономически климат, който да се превърне в сцена за ликвидиране на разрушенията, причинени от световната криза след 2008 година.

Майкъл Шуман, сп. „Тайм”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ