Какво трябва да знаят децата за паритe? (2)

Какво трябва да знаят децата за паритe? (2)

Представяме ви продължението на любопитната и полезна статия на Дан Кадлек за децата и това, което трябва да знаят те за парите. Във втората част е ред на важните житейски уроци за по-големите.

Какво трябва да знаят 18- годишните?

С колежанските години идва и последният ви шанс да промените навиците и отношението на вашето дете към парите. То ще отиде в университет или на работа и вече ще трябва само да управлява финансите си. Досега му се е налагало само да си поиска от вас пари и да не мисли за нищо друго. Оттук нататък обаче пред него излизат задължения като месечни сметки, лични консумативи и храна. Решение за всички тези плащания може да се окаже студентския заем, например. Само че тогава отговорностите, които ще трябва да поеме вашето дете ще опират до вноски, лихви и планове за бъдещето как да се възвърнат тези пари. Затова е важо да не изпускате момента за важните уроци, които впоследствие ще ви спестят много главоболия.

Съвет: Проучванията показват, че най-добрият индикатор за бъдещ успех е желанието на детето да забави удовлетворението. Никога не спирайте да укрепвате навиците, които сте или се опитвате да му създадете. Важно е да го подкрепяте във всяка една дългосрочна инициатива, която впоследствие ще му донесе облаги. Ако все още му давате джобни пари, направете така че да получава повече, но по нарядко. Така ще му се наложи да се разпорежда с бюджет за по-голям период от време. Преди всичко следете как се справя с парите от евентуален студентски заем и начина, по който ги реинвестира в сметката си.

Какво трябва да знаят 23-годишните?

Дори и според българското законодателство, родителят е финансово отговорен към децата си докато станат на 25-годишна възраст. Малко преди тази възрастдетето ви до голяма степен ще е изградило навици, които да съотвестват на съвременното финансово ноу-хау. Също така ще бъде наясно с избора на кариера и ще е поставило своите дългосрочни цели. Остава му само да се придържа към нормите, които си е поставило и да реализира поставените задачи. Макар че ще трябва да мисли и да се развива като възрастен човек, винаги ще има какво още важно да научи за живота.

Съвет: Добрата новина за тези от вас, които са стигнали до този етап е, че унивеситетите дават поне малка финансова грамотност независимо от това какво е учило вашето дете. Лошата новина идва за тези, които не са успели да завършат обучението си и сега се намират в нестабилно финансово положение. Затова, ако имате възможност, дайте на детето си добро образование. В противен случай прекъснете всякаква парична подкрепа. Това ще го принуди да започне да се справи с възникналите проблеми при всякакви обстоятелства. Колкото и несправедливо или сурово да ви звучи, понякога това е единственият начин едно дете да порасне.

Дан Кадлек за сп.“Тайм“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ