Капаните на позитивното мислене

Капаните на позитивното мислене

Капаните на позитивното мислене

Може ли да бъдем прекалено позитивни? Отговорът е - да. Всичко прекалено е лошо, дори и да е добро. В бизнеса, както и в живота, имаме нужда от баланс. Негативното мислене е нещо естествено – то е част от човешкия опит, който ни помага да трупаме знания и да продължаваме напред по-мъдри и по-добри. За да имаме истински баланс, трябва да следваме принципите на древната философия за ин и ян – и от доброто, и от лошото трябва да има, но с мярка.

Как можем да прекалим с позитивното мислене?

Лъжовните твърдения

Използвате ли метода на Стюарт Смайли? Повтаряте ли „Аз съм умен, успешен и красив” в огледалото, за да се заредите с позитивна енергия? Помислете пак. Прекалено едностранчивите твърдения, които си казваме, винаги се контрират от обратната идея. Ако си кажете „Аз съм много умен”, мозъкът ви веднага пита: „А защо тогава се проваляш в момента?” И резултатът е, че се чувствате по-зле.

Визуализациите

Законът на привличането предполага, че трябва да визуализирате положителните резултати. Може би си представяте новия клиент или новата кола. След това пророците на позитивното мислене ви канят да се облегнете назад и да чакате светът да ви остави подарък в скута. Чакате и чакате. И попадате в опасния капан на бездействието. Чакането никога не носи резултати. Дори тотомилионерите първо излизат и си купуват фиш.

Поставянето на цели

Това е най-често срещаната форма на позитивно мислене в бизнеса. На пръв поглед тя е напълно смислена. Определяте очакванията си и уточнявате целите, които ще ви помогнат да ги постигнете. Проблемът се появява, когато фактите се променят, а целите останат същите. Те са позитивни, но не се нагаждат към изменчивата динамика на средата. Така рискувате да се превърнете в кон с капаци. Придържате се сляпо към набелязаните цели, а те вече не служат добре на бизнеса ви. Трябва да се научите да ги адаптирате динамично към обстоятелствата. Това не е провал или пораженчество – това е истински позитивен начин на мислене, присъщ на истинските победители.

Майк Михаловиц за Open Forum.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ