Обсъждат помощи за животновъдите след падането на млечните квоти

Обсъждат помощи за животновъдите след падането на млечните квоти

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е свикала консултативен съвет по животновъдство за проблемите в млечния сектор след отпадането на млечните квоти в ЕС.

На 1 април тази година бе свалено 30-годишното квотно ограничение за производство на краве мляко в страните от Европейския съюз, което до момента спираше свръхпроизводството и задържаше цените.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитиров предупреди тогава, че това създава сериозна опасност от фалити в млекопреработвателния бранш у нас.

Такива бяха опасенията и мнозина европейски експерти, според които изострянето на конкуренцията сред млекопроизводителите може да предизвика сътресения и падане на цените след либерализирането на пазара.

В България изкупната цена на млякото вече спадна значително - с около 30-40% през есента. Наскоро животновъди обявиха, че се внася евтино мляко от други страни в Европейския съюз, което засяга тяхната продукция.

На заседанието на съвета по животновъдство ще бъдат обсъдени и разработените от експертите на министерството варианти за увеличаване на финансирането за сектора, които са изпратени за одобрение до Европейската комисия.

Ще бъде разгледана и възможността за отпускане на помощ „de minimis" за говеда, овце-майки и кози-майки, както и темата за хода на кампанията за ваксинация на овцете и говедата срещу заболяването „син език".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ