Общината в Ливърпул продава двуетажни къщи за една лира

Общината в Ливърпул продава двуетажни къщи за една лира

Общината в Ливърпул продава двуетажни къщи за една лира

Хиляди желаещи са кандидатствали да закупят една от общо 120 двуетажни къщи във викториански стил в Ливърпул, които властите в града продават за 1 паунд.

Схемата беше предложена по-рано от кмета на града Джо Андерсън с цел да вдъхне живот на бедните квартали и да съживи икономиката, предава Investor.bg.

До момента за покупка на общинско жилище в района Пиктън са кандидатствали 2750 души.

За да може човек да купи къща за 1 паунд, трябва да е живял или работил в Ливърпул, да има постоянна работа и да няма друго жилище. Семействата с деца и добра кредитна история също ще имат приоритет, като трябва да покажат, че разполагат с ресурсите за покриване на разходите за възстановяване на имота.

Причината за доста примамливата цена е именно западналото състояние на жилищата.

„Трябва да имаш поне 60 000 лири, за да направиш домовете обитаеми. А това са доста пари и доста стрес за мнозина“, казва Рони Хюс, който живее в Гренби от години.

„Цялата канализация и електрическата инсталация е съсипана. До голяма степен къщите приличат на черупки, бяло платно, на което хората могат да оставят своя собствен отпечатък", коментира Тони Маусдейл, експерт в общинския съвет на Ливърпул пред BBC.

До края на октомври общината ще се свърже с всички кандидат-купувачи, за да ги информира за финала на процедурата по избор.

Идеята на Андерсън датира още от 2013 г., а общината вече е намерила собственици за първите 20 жилища от програмата в района на Granby Four Streets и Arnside Road.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ