Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета разсея някои митове

Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета разсея някои митове

Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета разсея някои митове

С дебатите по актуализацията на бюджета бяха разсеяни редица митове. Това каза в пленарна зала финансовият министър Петър Чобанов след приемането на актуализацията на бюджета на второ четене, предаде „Фокус”.

„Радвам се, че актуализацията на бюджета е причината парламентът да бъде превърнат в парламент”, отбеляза министърът.

Според него първият мит, който е бил опроверган в дебатите, е този, че актуализацията застрашава фискалната дисциплина. "Малко е пресилено да говорим за фискална дисциплина през последните години, тъй като не е фискална дисциплина: неплащане на бизнеса, просрочване на връщане на ДДС, прехвърляне на разходи за следващи години, нефинансиране на основни сфери, да се спрат плащанията към Световната банка през 2012 г., да не се плащат задължения, поради които България е заличена от картата на немските инвестиции по света", уточни той позицията си.

Вторият мит – няма нужда от актуализация на приходите. Данните от юни категорично показват, че има нужда от такава актуализация. Трети мит – десницата в парламента е за по-ефективни разходи. За съжаление в нито едно от изказванията на ГЕРБ нямаше предложение как точно те да са по-ефективни. Нямаше нито едно предложение за намаление на разходите”, каза министърът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ