Поредно петролно находище откриха в Афганистан

Поредно петролно находище откриха в Афганистан

Поредно петролно находище откриха в Афганистан

Голямо петролно находище е било открито на територията на Афганистан, съобщиха местните власти, цитирани от „Асошиейтед прес”. По предварителни оценки на находището има около 1,8 млрд. барела петрол.

Откритието на залежите е било направено от международна експертна група. То се намира в северната част на Афганистан, където се водат основните военни действия между американци и талибани.

Наскоро властите там откриха и други големи находища на петрол и желязна руда. През последната година правителството на страната отделя сериозни средства за откриване на неразкритите природни ресурси, които според оценки на специалисти надхвърлят 3 трлн. долара.

Усвояването на тези средства би довело до ограничаване на зависимостта от западните държави и би позволило на страната да се стабилизира по-бързо, смятат експерти.

Властите в момента са организирали търг за създаване на минни съоръжения върху петролно находище със залежи от 1,6 млрд. барела петрол и за находище от желязна руда с 1,8 млрд. тона от суровината.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ