По-малко, но по-силни долари

По-малко, но по-силни долари

Изтеглянето на поредната порция стимули за финансовата система в САЩ не може да се определи като изненада, но последствията от заседанието на Федералния резерв показват, че играчите на валутния пазар все още не са оценили промяната в политиката. Централната банка намалява покупките си на облигации, с които на практика налива долари в глобалната икономика.

Това се случва за втори пореден път, като най-вероятно ще продължи плавно в бъдеще и ще бъде основната причина за поскъпване на долара през годината. Щатската валута поскъпна слабо след заседанието.

Ръстът й се ускори през последните два дни на търговия за седмицата до 1,35 EUR/USD, както поради реакция на промените в монетарната политика, така и в следствие на намаляване на рисковите експозиции.

На финансовите пазари преобладаваха разпродажбите на акции и предпазливостта на инвеститорите, които се сблъскват с валутните проблеми на развиващите се страни и с доказателствата за слаб икономически растеж извън САЩ. Инфлацията в Еврозоната намалява, което съживи спекулациите, че Европейската централна банка ще понижи лихвата през следващата седмица. Безработицата в ЕС остава висока и контрастира с подобрението, което показват щатските данни. Вниманието на пазарните играчи се измести от проблемите на Турция, Южна Африка и останалите развиващите се страни. Проблемите с валутите им остават и засега няма никаква подкрепа от страна на централните банки на големите икономики.

Пазарите не са се успокоили и най-вероятно през следващите дни ще има отново извънредни движения на валутните курсове, което ще се отрази и в покупки на долари.

Коментар: Цветослав Цачев, ИП „Елана Трейдинг“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ