Предлагат Летище Пловдив на концесия?

Предлагат Летище Пловдив на концесия?

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията има идея да предложи Летище "Пловдив" на концесия. Това разкри в парламента министърът  на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той разкри, че очакват в съвсем скоро време инвестиционно намерение от потенциален инвеститор.

„Към летището е проявен интерес от компании както от региона, така и от по-далечни държави като Китай. Броят на самолетните движения на гражданско летище за обществено ползване през 2013 година е 3657 или 12,8% по-малко в сравнение с 2012 година, когато самолетните движения са били 4193. Обслужените пътници на летището през 2013 година са 92 097 пътника за разлика от 2012 година, когато те са били 88 704, което показва ръст на пътникопотока с 3,8%", обясни Московски.

По думите му, при обработените товари се наблюдава спад с 67%.

Припомняме, че през февруари изпълнителният директор на Летище Пловдив Иван Карнабитов подаде скандално оставка, заради несъгласие с политиката за финансиране на държавните функции на аеропорта.

Финансирането на летището идва по две направления. Едното е собствената им търговска дейност, която е подобрена с над 30% за 2014 г.

Другият източник е съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, по който летището получава финансиране чрез Гражданска въздухоплавателна администрация за изпълнение на държавни функции. Това са нетърговски дейности като безопасност на полети, поддръжка на летателно поле, инфраструктура, терминал, електроенергия и т.н. По този показател за 2013 г. финансирането за летище Пловдив е намалено с 22%, което в левове са 2 000 000 лева за 2014 година, в сравнение с предходната година, когато парите са били 2 600 000 лева. Освен че е намалена, издръжката се изплаща с много голямо забавяне, което постави под въпрос бъдещето на летището.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ