Силен туристически сезон отчитат от министерство на икономиката

Силен туристически сезон отчитат от министерство на икономиката

Данни от различни източници говорят за успешен летен туристически сезон. Като цяло на всички пазари има интерес за почивки в България. Това заяви пред „Фокус“ заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

По думите му на база предприетите действия за облекчаване на визовия режим и откриване на допълнителен брой изнесени визови центрове в Русия, Украйна, Турция, страните от Персийския залив, наблюдаваме ръст на чуждестранните туристи, различен за отделните пазари.

Данните, с които разполагаме, показват, че очакванията за ръст между 10-15% на руския пазар се оправдават. В началото на месеца беше издадена десетхилядната виза за руски граждани за България, каза Иво Маринов. Като брой издадени визи ръстът е 15% спрямо миналата година. В края на месец юни има ръст от 75% на туристите от Украйна спрямо 2011 година. Същата ситуация се наблюдава и за Беларус. На този пазар повишението спрямо миналата година в края на месец юни е от 31%.

Данните на големите туроператори, изпращащи британски граждани в България, сочат ръст от около 10 % за летния сезон, което ще компенсира спада, който имахме през зимата. На пазар Германия ще има лек ръст спрямо миналата година. В подкрепа на тези факти говорят данните, които имаме от летищата във Варна и в Бургас за увеличен брой чартърни полети и обслужени туристи.

Положително влияние на вътрешния туризъм оказват инвестициите, направени в пътната инфраструктура, пускането в експлоатация на пътния възел „Меден рудник” между Бургас и Созопол, лот 3 на автомагистрала „Тракия” от Нова Загора до Ямбол и предстоящото откриване до Петолъчката.

Има ръст от близо 48.6 % на приходите от нощувки през май спрямо месец април по данни на Националния статистически институт. Увеличават се приходите от чужди граждани със 78 %, ръстът от приходите от български туристи е с почти 19 %. Общият брой на нощувките във всички средства за подслон и места за настаняване е по-висок с 51 % спрямо месец април.

Малко повече туристи има и от Гърция. Добре се развива пазар Сърбия, Македония, Румъния, каза още заместник-министърът на икономиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ