Служителите ще вземат до 6 заплати при фалит на фирма

Служителите ще вземат до 6 заплати при фалит на фирма

Служителите ще вземат до 6 заплати при фалит на фирма

Парламентът увеличи размера на гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Работниците ще взимат до 6 неизплатени заплати за последните 12 месеца, вместо досегашните 3. Измененията влизат в сила от 1. октомври тази година.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промените в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, предаде БТА.

Увеличава се периодът, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността - от шест на 12 месеца, за да могат работниците и служителите да се ползват от предвидените права по този закон.

Увеличава се и размерът на гарантираните вземания от три на шест начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца.

Гарантираните вземания на работниците и служителите са в размер на последните до шест начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 календарни месеца преди месеца на прекратяване на трудовото правоотношение, но месечно не повече от определения за тези случаи максимален размер на гарантираните вземания, ако са били в трудово правоотношение със същия работодател не по-малко от три месеца, решиха депутатите.

С промените се изменя и Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г., като се увеличава максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите от 1000 на 1200 лева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ